Europska kriza, socijalna država i južnjaci

Zašto je Europa u recesiji? Nude se razna objašnjenja. Jedno od popularnijih (naročito u Americi) jest krah socijalne države, koja je bila i ostala neodrživa. Drugo (najpopularnije u Njemačkoj) je fiskalna neodgovornost južnjaka.

Ekonomska neodrživost socijalne države proglašavana je i uzrokom švedske krize bankarskog sektora 1991. U međuvremenu, Švedska je reregulirala svoj bankarski sektor i danas ima najveći ekonomski rast među bogatim zemljama. Socijalna davanja nije smanjivala.

Njemačka ima veću socijalnu državu od svih ekonomski uzdrmanih PIIGS ili GIPSI država (Grčka, Irska, Portugal, Španjolska i Italija). Osim Italije, ostale su pri dnu socijalnih davanja u Europskoj uniji.

Socijalna država nije uzrok europske krize.

Fiskalna neodgovornost južnjaka može se pripisati samo Grčkoj. (Iako je BlackRock, financijska firma koja je zadnjih mjeseci analizirala 10 000 000 grčkih, uglavnom privatnih, zajmova iznenađena kvalitetom podataka i rezultatima: “većina financijskih institucija nije posuđivala bezobzirno, kako su to ćinile američke banke u vrijeme eksplozije tržišta nekretnina“, a osim toga „grčki potrošači nisu opterećeni dugovima, kao u drugim zemljama“.)

Italija je pred samu krizu imala deficit neznatno veći od Njemačke, Portugal je imao bitno manji, a Španjolska i Irska imale su suficit. (Španjolski dug i danas je manji od npr. njemačkog ili francuskog, usp. http://www.nytimes.com/interactive/business/global/european-debt-crisis-tracker.html.)

Izvan euro zone deficiti i dugovanja nisu neki problem. Britanija i Amerika bez problema dobivaju dugoročne kredite uz 2% kamate, a Japan čak uz 1%, iako su im deficiti i dugovi veći od bilo koga u eurozoni, uključujući i Grčku (japanski dug je 200% japanskog BDP-a).

Čini se da ni fiskalna neodgovornost nije uzrok europske krize.

Što je onda europski problem? Problem je euro. Uvođenjem zajedničke valute, bez uvođenja institucija potrebnih za njeno funkcioniranje (europske riznice i centralne banke koja ne odbija biti posljednji kreditor) Europa se, ničim izazvana, vratila u već prevladane probleme zlatnoga standarda.

Konkretnije, euro je stvorio lažni osjećaj sigurnosti među privatnim investitorima, koji je rezultirao ogromnim prilivom kapitala na relativno nerazvijenu periferiju euro zone. Posljedica toga vala bio je rast cijena koji je proizvodnju tih zemalja učinio nekompetitivnom. To je njihove, do 1999. uravnotežene trgovinske bilance, potpuno izbacilo iz ravnoteže. A onda je val prošao i nastupila je bonaca.

U takvoj situaciji, zemlje s vlastitom valutom koriste devalvaciju da bi povratile kompetitivnost. Budući da tu mogućnost u euro zoni nemaju, ulaze u period recesije i masovne nezaposlenosti. (Primijetite da mi imamo vlastitu valutu, ali HNB tako grčevito brani manje-više fiksni tečaj eura, da su efekti kao da je i nemamo. Mi smo nažalost spremni za euro zonu.) Dužnička kriza samo je posljedica ove situacije. Ekonomije u recesiji nužno klize prema deficitu i dugovima koji rastu, jer ih zemlje u recesiji ne mogu servisirati.

Nažalost, pogođene zemlje nemaju dobrog izbora. Ili dugotrajna recesija ili izlaz iz euro zone, koji se smatra političkim samoubojstvom (a koje će Grčka na kraju možda i počiniti). Njemačka bi mogla pomoći ublažavanjem mjera štednje, na kojima grubo insistira, i prihvaćanjem nešto veće inflacije, ali to kategorički odbija.

Možda će Grčki izlaz iz euro zone biti otrežnjavajuća prekretnica (teško je vjerovati da će Grčka uz rigorozne mjere štednje, koje je uvlaće u sve dublju recesiju, moći servisirati i nedavno uspješno reducirani dug).

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

6 odgovora na Europska kriza, socijalna država i južnjaci

 1. barcaftw napisao:

  “većina financijskih institucija nije posuđivala bezobzirno, kako su to ćinile američke banke u vrijeme eksplozije tržišta nekretnina“,

  mit mitova, EU banke su u gorem stanju neko američke
  http://earlywarn.blogspot.com/2011/06/european-bank-leverage.html
  http://valtenbergs.com/archives/601

  Njemačka isto ima preveliku socijalnu država i deficite ali tržište se uvijek bazira na one najlošije (Grčka) pa ostatak ekipe izgleda bolje.

  “Izvan euro zone deficiti i dugovanja nisu neki problem.”
  Takva je percepcija tržišta koje će se promjeniti ( kao i u slučaju Grčke 2008), tako da to nije neki dokaz.

  Drugi dio teksta je skoro prijevod dr. aliena Krugmana

  izgleda da je jedini spas da nas napadnu alieni ili ww3

  zagovornici tržišta nikad i nisu bili za zajedničku valutu, ali izgleda da je po Krugmanu problem zapravo u nepostojanju “institucija potrebnih za njeno funkcioniranje”. Vječiti argument zagovornika velike države i crony kapitalista (kejnzijanaca). Kako bi te istitucije postigle da stvar funkcionira? Kontrolom i regulacijom cijena na periferiji i raspodjelom bogatstva od sjevera prema jugu i slične metode koje bi EU ubrzo pretvorile u SSSR.

 2. zsikic napisao:

  mit mitova je iz izvještaja BlackRocka koji su tražili pobornici štednje, tj. nova grčka vlada

  o ostalom drugom prilikom, na jednoj sam konferenciji, zauzet drugim stvarima 🙂

  oko originalnosti vidi O?

 3. Kapitalac napisao:

  Što je prema vašem mišljenju “socijalna država”? Mislim da je najveći uzrok problema ipak u tome, no ne isključivo kroz ekonomsku prizmu promatrano već više socijološku, pa posljedično trpimo ekonomsku štetu.

  • zsikic napisao:

   Najkraće:

   Svrha države je financiranje javne infrastrukture. To uključuje vojsku, policiju, sudstvo, zdravstvo, školstvo, mirovinsko osiguranje itd. Čak ni pobornici minimalne države ne dovode u pitanje (bar za sada) vojsku, policiju i sudstvo.

   Socijalna država je ona koja ne dovodi u pitanje zdravstvo, školstvo, mirovinsko osiguranje i pomoć nezaposlenima.

 4. Pike napisao:

  “U međuvremenu, Švedska je reregulirala svoj bankarski sektor i danas ima najveći ekonomski rast među bogatim zemljama. Socijalna davanja nije smanjivala.”

  Ha? Možda da objasnite to samim Šveđanima.
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704698004576104023432243468.html
  Smanjili su socijalna izdavanja i poreze i dobili su rezultat. Nije neka mudrost, smanjiš kažnjavanje rada i nagrađivanje nerada i nije čudno da dobiješ više prvog, a manje drugog.
  Švedska btw već dvadesetak godina privatizira, deregulira i smanjuje udio države u BDPu

  *dobronamjerni savjet
  Poprilično sam siguran da je izvor ovakvih tvrdnji Krugman, ako mislite koristiti njega kao izvor korisno je bar dva put provjerit činjenice koje iznosi jer ima običaj… pa… neki bi to vjerojatno balansirano okarakterizirali kao selektivno biranje i interpretiranje činjenica kako bi progurao vlastitu političku agendu… ili nešto u tom stilu; ja to jednostavnije zovem laganjem.

  “(Iako je BlackRock, financijska firma koja je zadnjih mjeseci analizirala 10 000 000 grčkih, uglavnom privatnih, zajmova iznenađena kvalitetom podataka i rezultatima: “većina financijskih institucija nije posuđivala bezobzirno, kako su to ćinile američke banke u vrijeme eksplozije tržišta nekretnina“, a osim toga „grčki potrošači nisu opterećeni dugovima, kao u drugim zemljama”

  Sve u redu, samo to je strawman. Nitko ni ne tvrdi da je u njima problem, nego u grčkoj državi, njenom fiskalnom deficitu i akumuliranom dugu.

  “Što je onda europski problem? Problem je euro. Uvođenjem zajedničke valute, bez uvođenja institucija potrebnih za njeno funkcioniranje (europske riznice i centralne banke koja ne odbija biti posljednji kreditor) Europa se, ničim izazvana, vratila u već prevladane probleme zlatnoga standarda.”

  Znači problem s eurom koji je 100% tehnokratski realiziran projekt je to što liči na zlatni standard, a projektiran je s izričitim ciljem da ne sliči?
  Kako ne voljeti te krugmaneskne logičke vratolomije 🙂

  Btw. klasični zlatni standard ima empirijski bolje rezultate po većini monetarnih pokazatelja zbog kojih je navodno uveden da popravi u odnosu na Fedovo upravljanje.

  “Primijetite da mi imamo vlastitu valutu, ali HNB tako grčevito brani manje-više fiksni tečaj eura, da su efekti kao da je i nemamo. Mi smo nažalost spremni za euro zonu.”

  Jedna od rijetkih kolko-tolko normalnih stvari u ovoj nenormalnoj zemlji.

  • zsikic napisao:

   opet različito razumijevanje novca, tema koju ne možemo mimoići 🙂

   inače izvor analize eura je c. goodhart, ne znam koliko bi se krugman s njim složio
   (ponekad su im zaključci isti ali razlozi na kojima ih temelje različiti)
   meni je goodhartova analiza uvjerljiva (usput, prethodila je krizi eura i najavila je)

   a ni krugmana ne treba odbaciti samo zbog političkih razmimoilaženja
   (meni je politički prihvatljiv 🙂 )

   ispričavam se čitačima da odgovor nije self contained,
   jer po meni bi svaki post i komentar na blogu to trebao biti

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s