O dvije vrste matematičara (u svakom matematičaru)

Podjela matematičara na dvije vrste: rješavaće problema i teoretičare, već spada u matematički folklor. Naravno, večina pripada objema vrstama, iako nije teško naći čiste primjerke na obje strane.

Problemaš najveće postignuče vidi u rješenju problema kojeg nitko ne uspijeva riješiti desetlječima ili još bolje stolječima (kakvi su na primjer bili, ili još uvijek jesu, Fermatov problem, Poincareova slutnja ili PNP problem). Rješenje može biti dosadno i nezgrapno, nije bitno, samo je važno da je točno i prvo. Kada problemaš svoj problem jednom riješi on ga više ne zanima. Nova i jednostavnija rješenja gleda s visoka i zapravo su mu dosadna.

Problemaš je u duši konzervativan. Matematika je za njega niz izazova na koje treba odgovoriti i niz prepreka koje treba savladati, upotrebom arsenala vječnih i nepromjenljivih matematičkih pojmova. Sama izvedba matematičke teorije beznačajna je i nezanimljiva. Važni su njezini teoremi.

Problemaš je sumnjičav prema novim matematičkim teorijama. To su uljezi koji se tek moraju dokazati postavljanjem izazovnih i teških problema. Naročito su sumnjive nove teorije koje trivijaliziraju rješavanje njegovih problema.

Kada široj publici prikazuju svoje uspjehe, matematičari im problemaše predstavljaju kao svoje heroje (oni su, naime, lakše shvatljivi). Uspješni problemaš uzor je  i mladim nadobudnim matematičarima.

Teoretičar najveće postignuće vidi u teoriji koja baca iznenađujuće novo svjetlo na neku do tada neshvatljivu pojavu. Matematički uspjeh nije rješavanje problema nego njihova trivijalizacija. Trenutak slave stiže s otkričem nove teorije koja ne rješava stare probleme nego ih čini irelevantnima.

Teoretičar je u duši revolucionaran. Stare matematičke pojmove gleda kao nesavršene posebne slučajeve mnogo obuhvatnijih pojmova koji tek ćekaju da budu otkriveni. Izvedba matematičke teorije najvažniji  je matematičerov posao. Ono što ostaje za vječnost su definicije a ne teoremi.

Teoretičar ne dolazi lako do priznanja matematičke zajednice. Utjeha mu je (ostvarila se ona ili ne) da će njegova teorija živjati još dugo nakon što „dnevni“ problemi budu zaboravljeni.

Ako tražite matematičara koji će pomoči na konkretnim (npr. industrijskim projektima)  potražite problemaša.

Trebate li nekoga tko će obrazovati buduće matematičare svakako potražite teoretičara.

Naravno, teško ćete naći čiste oblike, no možete se zagledati u njihovu matematičku dušu i pokušati proniknuti ćemu su bliži.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u matematika, psihologija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s