Obama

Na valu oduševljenja Obaminom pobjedom, kojoj se i sam veselim, mislim da nam treba i doza realno utemeljene skepse.

Tko je Obama i koga je pobijedio?

U jednoj rečenici, Obama je kompromiser upitnih liderskih odlika, a pobijedio je protukandidata kojeg je iznjedrila sve „luđa“ Republikanska stranka.

Nije li kvalifikacija „luda“ preteška? Možda. No, razmislite o galeriji likova koji su bili mogući republikanski predsjednički kandidati: Ron Paul, Newt Gingrich, Rick Santorum, Rick Perry, Michele Bachmann i Herman Cain. Dodajte tome Tea Party i desne vjerske ekstremiste, pa nije čudo da je kolebljivi, s oba-mišljenja-o-svakom-problemu Mitt Romney izabran kao najmanje loš kandidat.

Je li Obama kompromiser, ili je lider s jasno definiranim ciljevima koje snažno artikulira?

Dovoljno je pogledati “njegov glavni projekt”, američku zdravstvenu reformu tzv. „Obamacare“. Dok se demokrati u američkom kongresu bore da provedu tu reformu, Obamina podrška u najboljem je slučaju mlaka, a u stvarnosti kontraproduktivna. Uvijek dolazi spreman na kompromis i time (naravno) oslabljuje poziciju demokrata.

Ili Obamina vanjska politika u Siriji, Iranu, Egiptu, Pakistanu, Afganistanu,… . Niz neuspjelih  kompromisa. (Neki bi možda „uhitite Osamu bin Ladena“ naveli kao primjer beskompromisne antiterorističke politike. No, to je projekt koji se provlači kroz barem tri američka predsjedništva. Obamina glavna uloga bila je da na TV zabrinutog lica prati završnu akciju.)

No najindikativnija je i najvažnija Obamina  „Velika pogodba“.  Njegova ponuda republikancima da za svaki dolar novih poreznih opterećenja reže 2.5 dolara javne potrošnje.

Prisjetimo se da je BDP = DP+PP–NU (bruto domaći proizvod = državna potrošnja + privatna potrošnja – neto uvoz). Dakle, za svaki dolar oduzet PP-u (jer porezi smanjuju privatnu potrošnju) Obama pristaje na 2.5 dolara smanjeni DP.

To bi trebalo pomoći ekonomiji i većini građana? Ekonomiju koja je na transfuziji liječiti će tako da joj dodatno ispušta krv, a za svaki centilitar ispuštene krvi još će joj za 2.5 centilitra smanjiti transfuziju!

To je veliki kompromis s republikancima (koji bi inače potpuno ukinuli transfuziju, ali ne bi dodatno ispuštali krv). Ako republikanci pristanu na taj „kompromis“ Obama će proglasiti veliku pobjedu. Naravno, pacijentova anemija neće biti izliječena.

Smanjeni BDP (dakle PP + DP, dok NU držimo konstantnim) u prosjeku pogađa sve građane. No, koliko pogađa koga bitno ovisi o tome koliki omjer u tom smanjenu pripada PP-u, a koliki DP-u.

Smanjena državna potrošnja (manje besplatnog obrazovanja, zdrastvene zaštite, starosnih mirovina,…) pogađa siromašni i srednji sloj, a uopće ne dotiče najbogatiji. Njih kao i sve ostale građane pogađaju veći porezi koji smanjuju privatnu potrošnju.

Dakle, veći udjel u smanjenju DP-a koristi najbogatijima, dok manji udjel u smanjenju DP-a koristi siromašnom i srednjem sloju. Obama nudi 2.5:1 za bogate.

S Romneyem taj bi omjer bio još lošiji, ali i Obamin je omjer naklonjen najbogatijima i vodi k njihovom još većem udaljavanju od ostatka društva.

Ukratko, siromašni i srednji sloj nije imao svojeg kandidata na ovim izborima. Izabrali su (jer oni su većina koja izabire) manje lošeg kandidata druge strane.

(Medijska vika o ratu Wall Streeta i Obame nikoga ne treba zavarati. Radi se samo o tome da je financijski sektor ovaj put više donacija dao Romneyu nego Obami. Na izborima 2008.  Obami ih je dao više nego McCainu, pa mediji nisu vikali da je McCain u ratu s Wall Streetom. O “netrpeljivosti” Obame i Wall Streeta vidi ovdje.)

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u politika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

6 odgovora na Obama

 1. Što je točno loše kod Rona Paula i na što će se trošiti novac prikupljen od poreza ako se smanjuje državna potrošnja?

  • zsikic napisao:

   ako ste pobornik “austrijske” superminimalne države i morala promoviranog u njegovim “newsletters”:

   “… I think we can safely assume that 95 percent of the black males are semi-criminal or entirely criminal.”

   “Boy, it sure burns me to have a national holiday for that pro-communist philanderer, Martin Luther King. I voted against this outrage time and time again as a congressman. What an infamy that Ronald Reagan approved it! We can thank him for our annual Hate Whitey Day!”

   “An ex-cop I know advises that if you have to use a gun on a youth [to defend yourself against armed robbery], you should leave the scene immediately, disposing of the wiped off gun as soon as possible…. I frankly don’t know what to make of such advice, but even in my little town of Lake Jackson, Texas, I’ve urged everyone in my family to know how to use a gun in self defense. For the animals are coming.”

   “I miss the closet. Homosexuals, not to speak of the rest of society, were far better off when social pressure forced them to hide their activities. They could also not be as promiscuous. Is it any coincidence that the AIDS epidemic developed after they came ‘out of the closet,’ and started hyper-promiscuous sodomy? I don’t believe so, medically or morally.”

   “[Magic] Johnson may be a sports star, but he is dying [of AIDS] because he violated moral laws.”

   “[T]he criminal ‘Justice’ Department wants to force dentists to treat these Darth Vader types [people with AIDS] under the vicious Americans With Disabilities Act;” and “[W]e all have the right to discriminate, which is what freedom of association is all about, especially against killers [AIDS patients].”

   onda ništa.

   Osobno sam i protiv povećanja poreza i protiv smanjenja državne potrošnje.

 2. Kapitalac napisao:

  Komentar Petera Schiffa:

   • Kapitalac napisao:

    čitao sam mnoge kritike Schiffa, ništa što bi kvalitetno osporilo ono što govori, a određene greške koje sam ima vezano za investicije ga ni u kojem smislu ne diskreditiraju jer greške čine i njegovi neistomišljenici u tom smislu.

    Bilo kako bilo, video iznad nema nikakve veze s onime što Schiff zastupa u ekonomskom smislu, radi se o solidnom pogledu na izbore i izborni sustav u kojem indiferentna većina načelno odabire opciju koja im obećaje primamljivije stvari, što više besplatnog tim veća šansa za pobjedu – i to se desilo sada u Americi, a kod nas se dešava otkako je Hrvatske.

   • zsikic napisao:

    imate pravo da nema veze,
    htio sam “spustiti” “austrijske” poklonike schiffa,
    nisko s moje strane

    ideja da većina ne zna procijeniti što je za nju najbolje opasna je, jer najčešće završava u totalitarizmu

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s