S&P – nitko razuman ne bi nas trebao shvaćati ozbiljno

Kreditne agencije, Fitch Ratings i Standard & Poor’s (S&P) ovaj tjedan snimaju situaciju u Hrvatskoj. Nakon obavljenih razgovora (s Ministarstvom financija, HNB-om i još pokojim polit-ekonomskim uglednikom) objavit će novu ocjenu hrvatskog kreditnog rejtinga. Možda se sjećate, iste su ga agencije na kraju prošle godine bacile u smeće.

Strogo će se prekontrolirati proračunski rashodi, a posebno nužne reforme zdravstva, mirovinskog sustava i javne uprave. To su (kako izvještavaju naši objektivni mediji) hrvatske crne rupe, koje i dalje nisu zatrpane, pa se teško možemo nadati boljoj ocjeni.

Ministra Grčića “veseli najnoviji podatak da je na početku ove godine iznos izravnih stranih ulaganja porastao … ipak se nešto kreće … konačno raste potrošnja … u turizmu imamo pozitivne trendove” ali se ipak ograđuje, jer „treba biti objektivan … stanje u javnim financijama nije dobro … situacija u našem okruženju izvoznike dovodi u nepovoljan položaj“. Stoga ni Grčića ne bi čudilo da nas agencije ostave u smeću.

No, osim o onom kojeg se ocjenjuje dobro je nešto znati i o ocjenjivaču.

Agenciji Standard & Poor’s u SAD se trenutno sudi zbog prevare. Prevareni su, prema državnom tužitelju, investitori koji su se koristili njihovim AAA rejtinzima zloglasnih financijskih derivata. Ovi su se kasnije pokazali bezvrijednima i jedan su od uzroka krize 2007/8, a sada i mogućeg S&P gubitka od 5 milijardi dolara na ime štete prevarenima.

Uočite da agencija nije optužena za nestručnost i krivu procjenu (prvo je veoma vjerojatno, a drugo sigurno točno) nego za običnu prevaru.

Najzanimljivije je kako se agencija Standard & Poor’s brani. Vjerovali ili ne, njihov argument na sudu je „da su njihove vlastite tvrdnje o objektivnosti, nezavisnosti i integritetu agencije, samo propaganda na koju se nijedan razumni investitor nikada ne bi oslonio“. Mogući gubitak od 5 milijardi dolara očito ih čini spremnima na sve.

Nije čudo da su članci o nedavnom S&P sniženju rejtinga (suverenog duga) Italije bili naslovljeni s „Full Puffery Statement“ (tj. potpuno propagandna izjava) ili da se kratica S&P počinje čitati kao „Snake-oil & Puffery“ (tj. čudotvorna vodica & puka propaganda).

Sudac koji vodi parnicu prošli je tjedan odbacio ovu obranu S&P-a (koja mnogima izgleda gorom od same optužbe). Sud smatra da tvrdnje o objektivnosti, nezavisnosti i nepostojanju sukoba interesa nisu tek puka propaganda, nego smislene tvrdnje koje su u ovom slučaju bile lažne (tvrdi tužiteljstvo, a sud drži osnovanim). Tužiteljstvo smatra da je agencija umjesto objektivnih i nezavisnih rejtinga davala neutemeljene rejtinge kako bi pogodovala bankama čije je papire vrednovala.

Poslovni model u kojem izdavač papira plaća rejtinškoj agenciji procjenu tih istih papira teoretski možda i ima smisla (iako je sukob interesa očit). Kao izdavač vi ne želite samo dobar rejting, nego želite i vjerodostojan rejting. (Teorija igara bi lako pokazala da je tada dobar rejting loših papira od strane vjerodostojnog ocjenjivača optimalan ; sukob interesa je time jasno usmjeren.) No, prihvatimo li ipak da teorija ima smisla, nedvojbeno je da vam vjerodostojni rejting može dati samo ona agencija koja ima reputaciju objektivnosti i nezavisnosti. Ali onda cijela teorija počiva na tome da tvrdnje o objektivnosti i nezavisnosti nisu puka propaganda, nego su sam temelj poslovnog modela rejtinških agencija.

Dakle, ako je objektivnost i nezavisnost tek marketinški trik onda su rejtinzi bezvrijedni; ne više od PR-a za onoga koji plača procjenu (i kojeg se procjenjuje) i uistinu ih nitko ne bi trebao uzimati ozbiljno.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na S&P – nitko razuman ne bi nas trebao shvaćati ozbiljno

  1. Hrvoje Radic napisao:

    Takodjer nisu mi jasni kriteriji davanja tih rejtinga. USA i UK imaju dug oko 100% vrijednosti BDP-a i imaju visok deficit. Njih ocjenjuju sa AAA i AA kreditnim rejtinzima dok Hrvatsku i Sloveniju koje imaju manji deficit od gore navedenih i dug od oko 60% BDP-a ocjenjuju kao prezaduzene. Naravno ima i drugih faktora koje se koriste kod ocjenjivanja rejtinga ali nigdje nisam nasao formule po kojima oni izvode svoje rejtinge. Ako netko zna odgovor na ovo pitanje molio bih da mi odgovori.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s