Zatvorenikova dilema (2)

U prethodnom postu o zatvorenikovoj dilemi opisao sam nekoliko situacija koje ona dobro modelira. Evo još nekih.

Zatvorenikovu dilemu nalazimo i u Puccinijevoj Tosci. Korumpirani Scarpia osudio je Toscinog ljubavnika Caravadossija na smrt, ali ga je spreman pomilovati za Toscinu ljubav. Ako mu se Tosca poda streljački će vod u Caravadossija pucati ćorcima. Tosca je nepovjerljiva i pristaje spavati s Scarpiom tek ako pošalje pisanu i neopozivu naredbu da se u puške streljačkog voda stave ćorci. Spasonosna naredba poslana je pred Toscinim očima, no ona ipak nije kooperativna. Scarpiu prima u smrtonosni zagrljaj. Ubija ga i juri na Sant Angelo gdje je čeka voljeni koji „pogođen“ čorcima treba odglumiti svoju smrt. No, ni Scarpia nije bio kooperativan. Naredba je bila lažna. Cavaradossi je stvarno pogubljen, a Tosca se kada to shvati baca sa Sant Angela kako bi se sa svojim voljenim sjedinila u smrti. Sve uz nezaboravne arije.

(Neću profanirati ovu bezvremenu priču prizemnom tablicom. Možete je i sami ispisati, te se tako uvjeriti kako se i tu radi o zatvorenikovoj dilemi.)

Logika utrke u naoružanju također je logika zatvorenikove dileme. Ravnoteža između supersila može se postići tako da se one obje naoružaju „do zuba“ ili da se obje naoružaju umjereno. Jeftinija ravnoteža, koja se postiže umjerenim naoružavanjem,  za obje je supersile bolja opcija. No,  njihova će trka ipak završiti u ravnoteži ogromnih arsenala. Naime, tablica sada izgleda ovako:

2. supersila
„do zuba“ Umjereno
1.supersila „do zuba“ 2,  2        4,  1
umjereno 1,  4        3,  3

Brojevi određuju redoslijed preferencija pojedinih ishoda za obje strane (veći broj preferiran je manjem; dakle 3 je bolje od 2 itd.). Umjerena ravnoteža (3, 3) bolja je od skupe ravnoteže (2, 2). Naravno, prvoj je supersili najbolje biti jako naoružanom, ako je njen protivnik slabo naoružan (to odgovara ishodu (4, 1)). Najgore joj je biti slabo naoružanom, ako je njen protivnik jako naoružan (to odgovara ishodu (1, 4)). Isto vrijedi i za drugu super  silu. Princip dominacije, opet će natjerati naše supersile da završe u lošijoj, skupoj i opasnijoj ravnoteži (2, 2) a ne u boljoj, jeftinijoj i manje opasnoj (3, 3).

Nakon svih ovih primjera možemo zaključiti da je zatvorenikova dilema dilema između sukoba i suradnje u situacijama u kojima je suradnja očito potrebna, ali i teško ostvariva. U našim primjerima: zatvorenici bi trebali međusobno surađivani ne priznavajući, trgovci bi trebali surađivati ne snižavajući svoje cijene, kupac i prodavač trebali bi surađivati a ne varati jedan drugoga (kao i Tosca i Scarpia), a super sile bi trebale surađivati ne naoružavajući se „do zuba“. Nažalost, besprijekorna logika principa dominacije neizbježno ih vodi u sukob koji završava lošijim ishodima.

Analiziramo li sve ove primjere ustanovit ćemo da do zatvorenikove dileme uvijek vodi ista formula: iskušenje da se konfliktnim ponašanjem ostvari dobit na račun kooperativnog ponašanja, plus garantirano lošiji ishod ako svi igrači podlegnu tom iskušenju.

Toga su tipa i zatvorenikove dileme s više od dva igrača. Na primjer, ako svi seljaci za ispašu koriste zajednički pašnjak onda je svaki od njih u iskušenju da ga koristi nešto više od drugih i tako bolje nahrani svoje stado. Međutim, učine li to svi seljaci pašnjak će biti uništen, pa na kraju od njega nitko neće imati koristi. Slične bismo priče mogli ispričati o izlovu ribe ili korištenju nekog drugog javnog resursa. Takve se situacije, iz očitoga razloga, zovu „tragedijama javnoga dobra“ i one su daljnji primjeri zatvorenikove dileme.

Primijetimo na kraju da bi se ponašanje igrača možda moglo promijeniti ako bi isti igrači igru igrali više puta (ako sam vam jednom platio lažnim novcem, drugi ćete put biti oprezniji). No, o tome koja je logika optimalnog igranja iteriranih zatvorenikovih dilema, više u nekom sljedećem postu.

(tekst je uz manje izmjene objavljen u banka.hr)

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s