Tika-taka

Je li debakl Španjolske debakl tika-take? Je li kontra konačno porazila tika-taku? Gubitak prve dvije utakmice na Svjetskom prvenstvu s omjerom 7:1 djeluje poražavajuće. Španjolska je imala posjed lopte. Čileu je na gol pucala 15 puta, Čile njoj samo 7, a ni u jednom trenutku nije izgledalo da crvena furija može dobiti taj susret. S Nizozemskom je bilo još gore. Tika-taka je izgledala nemoćno i neuvjerljivo.

Sve dosadašnje utakmice na turniru upućuju na povratak brzini, snazi i kontri. Nova (stara) formula jest utaboriti se na svojoj polovici, te silovito i nemilosrdno kažnjavati svaku grešku.

Sa svih strana možemo čuti: Španjolci i tika-taka pročitana su knjiga. Prepustite im posjed, ne petljajte s njima na njihovoj polovici, čekajte ih da dođu na vašu, kada ste im usisali bekove otmite im loptu (vašim znanjem ili njihovom greškom), sjurite se po bokovima i poentirajte. Ukratko, ne bojte se nemati loptu.

No, možda se ipak radi o tome da crvena furija nakon 6 godina dominacije nema dovoljno snage i koncentracije za tika-taku. Usain Bolt neće vječno biti najbrži, a kada to više ne bude znati ćemo da to nije zbog načina na koji  trči.

Xaviju, Xabiju Alonsu, Davidu Villi, možda čak i Iniesti ovo je zadnji turnir. Odlaze pognute glave ali u povijesti nogometa ostaju kao reprezentacija s neponovljenim nizom uspjeha. Na tri turnira (dva europska i jednom svjetskom) odigrali su 19 utakmica; dobili su 17, jednu izgubili i jednu odigrali neriješeno. To nije učinio nitko prije njih, a teško će i poslije njih.

Promijenili su nogomet. Bili su prva jedanaestorica u kojoj su svi imali kontrolu i pas na takvoj razini da protivnik naprosto nije mogao do lopte i to ih je 6 godina činilo nepobjedivima. (Možda je sve počelo s Cruyffovim totalnim nogometom presađenim u Barcelonu, no tika-taka je svoj vrhunac dosegla s crvenom furijom.)

Ostarjeli su, Xavi je ostario. Tika-taka zahtijeva takvu preciznost i vrhunsku izvedbu za koju je starost veliki hendikep.

Tika-taka koja je tek malo sporija i tek malo manje precizna ne prolazi. To više nije tika-taka nego mučenje lopte.

Zato je samo rijetki mogu igrati. Rijetki poput Xavija, Inieste i co.

Šteta da se s njima nismo oprostili na ljepši način.

 

 

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s