Novac i uspjeh na svjetskom prvenstvu

 

Financijska tvrtka ING pokušala je uz pomoć novčane vrijednosti nogometnih reperezentacija predvidjeti njihov plasman na svjetskom prvenstvu. Došli su do zaključka da će novi prvak biti Španjolska, čija momčad ima najveću vrijednost; tek nešto manju od milijarde dolara. Kao što sada već znamo, čisti promašaj.

Možda novac djeluje na druge načine? Jesu li najuspješnije one momčadi čije su nacionalne ekonomije najuspješnije? Pokazalo se da ni tu nema korelacije.

Možda je važan broj stanovnika? Ne, ni tu nema korelacije.

Možda je važno s kim ste dospjeli u grupu (dakle, puka sreća)? Ne, ni tu nema korelacije. Uostalom, sjetite se da je Kostarika bila u tzv. „skupini smrti“, pa je ipak ušla u osminu finala.

Detaljnu statističku analizu proveo je B. Kaufmann i došao je do zanimljivih zaključaka. Kao prvo, za ulazak u osminu finala novac (ni u kojem obliku) nije bio statistički signifikantan. Dakle, ni novčana vrijednost momčadi, ni plaća selektora, ni BDP nacije (čak ni broj stanovnika). Sjetimo se npr. Kostarike, Alžira i Grčke s jedne strane te Engleske, Italije i Španjolske s druge.

Statistička analiza iznjedrila je neke druge, možda neočekivane, korelacije. Statistički signifikantnom pokazala se razina razvijenosti demokratskih institucija u zemljama pojedinih momčadi. Zemlje s razvijenim civilnim društvom te medijskim i političkim slobodama pokazale su se uspješnijima na ovom svjetskom prvenstvu. Konkretnije, one koje su u gornjoj trećini prema WGI (Wordwide Governance Indicators) imale su 70% šanse da uđu u osminu finala, dok su šanse onih u donjoj trećini bile tek 30%.

Nije dakle slučajno da su zemlje poput Rusije, Kameruna, Hondurasa i Irana ispale već u prvom krugu, dok su zemlje poput Kostarike, Švicarske i SAD ušle u osminu finala. U četvrtinu finala nije ušla ni jedna zemlja iz donje polovice WGI rangiranja (poput Alžira i Nigerije).

U polufinale ušle su (kao što znamo) Brazil i Njemačka, te Nizozemska i Argentina. Njemačka i Nizozemska imaju daleko bolji WGI rang, dok Brazil i Argentine prednjače po broju navijača. Što je prevagnulo u kojem slučaju vidjeli smo.

U finalu se sastaju Njemačka i Argentina. Budući da je Njemačka (s visokim WGI rangom) premoćno pobijedila Brazil (s daleko najvećim brojem navijača), očekujem da će istu sudbinu doživjeti i Argentina (ili točnije kazano 🙂 nadam se).

Očito je da navijam za Njemačku i vjerujem da će pobijediti. Iskreno govoreći, ne toliko zbog WGI ranga koji će nadjačati navjačku bazu, koliko zbog fantastične igre Elfa koji je taktički i tehnički apsolutno superioran na ovom prvenstvu. Valjda me Argentina neće rastužiti.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Novac i uspjeh na svjetskom prvenstvu

 1. Veky (@veky) napisao:

  Blah. Naravno da kad se traži _neka_ korelacija među stotinjak kandidata, _neka_ korelacija će se i naći. Statistika ne funkcionira tako.

  (Usp. http://xkcd.com/882/)

 2. zlaneva napisao:

  Hehehe, meni je hobotnica Paul zvucala (zvucao) uvjerljivije od gospodina Kaufmanna i teze da demokracija unapredjuje fudbal 😀

 3. Pike napisao:

  Njemačka je svoju svrhu ispunila u polufinalu, za potpuni doživljaj je još potrebno da Argentina uzme naslov u Brazilu 🙂

  Da zadržim contrarian ugled evo jedne tvrdnje s kojom će se malo tko složiti. U polufinalu Brazil je bio blagi favorit protiv Njemačke. Da se opet za pet dana igra utakmica s istim igračima i na istom terenu Brazil bi opet bio blagi favorit, poraz od 7:1 tu ništa bitno ne mijenja.

  I naravno… Brasil, decime qué se siente, tener en casa a tu papá… 🙂

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s