Povijesni zaborav

Svakome tko je napravio proračune o naplativosti grčkoga duga (koji je trenutno 170% grčkog BDP-a) potpuno je jasno da je on nenaplativ bez socijalnih potresa koji bi ozbiljno doveli u pitanje same temelje demokracije. U tom smislu je pobjeda Sirize logičan demokratski odgovor na politiku Bruxelesa i Berlina.

Gotovo je nevjerojatno da to odbijaju prihvatiti Nijemci koji su takvo urušavanje demokracije doživjeli zbog jednako nenaplativih Versailleskih reparacija. (Keynes je upozoravao da plaćanje reparacija neće trajati duže od par godina, jer je nehumano i nije u duhu vremena. Nisu ga poslušali. Demokratski duh vremena zamijenjen je totalitarnim, a ostalo je povijest.)

Greška nije ponovljena poslije Drugog svjetskog rata. Umjesto otplate ratnih reparacija Njemačka je dobila Marshalov plan.

Pored toga, dugovi koje je Njemačka nakupila u obnovi (kreditori su joj između ostalih bili Grčka, Španjolska, Egipat i Pakistan te naravno SAD, Velika Britanija i Francuska) činili su 25% njenog BDP-a.

I na toj 25% razini duga postojala je bojazan da bi ta dugovanja mogla urušiti njemačku ekonomiju, pa su kreditori u Londonu 1953. godine Njemačkoj otpisali 50% toga duga.

Europa je danas daleko od poratnih užasa 40-tih i 50-tih godina prošloga stoljeća. Neizmjerno je bogatija i s lakoćom može riješiti grčki problem. No, pitaju se (možda najglasnije) njemački građani i političari: Zaslužuje li Grčka tu pomoć? Pa ljudi moji, Grčke su se vlasti ponašale grozno, kao i grčki tajkuni, a nepravedno su profitirali i mnogi grčki građani!

Možda pomoć i ne zaslužuju, no što je zaslužila Njemačka 1953. s obzirom na neopisivo grozna ponašanja njihovih bivših vlasti, tajkuna i građana?

Kao i u slučaju Njemačke iz 1953. godine, pitanje je trebaju li Grčkoj olakšice u situaciji u kojoj jest i trebaju li joj kreditori te olakšice dati.

Kao što ih je trebala Njemačka 1953. godine (da bi mogla izgraditi novu demokratsku i prosperitetnu Njemačku) tako je danas treba i Grčka. Njemački kreditori su to razumjeli 1953. godine. Nevjerojatno je da Njemačka to danas ne razumije. Njemačka koja je čak u istoj političkoj zajednici s Grčkom (što njemački kreditori 1953. nisu bili s Njemačkom).

(Grčka vjerojatno neće ni  tražiti otpis dijela kredita, nego tek dugoročnu otplatu s razumnom kamatom, možda vezanu uz gospodarski rast.)

Naravno, dužničke olakšice neće riješiti grčke ekonomske i političke probleme ali su skoro sigurno nužni uvjet da se oni počnu uspješno rješavati (usp. ovdje).

 

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija, politika, povijest i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s