Grčka nije platila ratu MMF-u

Već sam više puta pisao o grčkoj dužničkoj krizi (tu su dva novija i jedan stariji post). Grčka vlada želi zadržati euro i prestati s rezanjima (koja joj razaraju ekonomiju i društvo), dok trojka ta dva cilja čini kontradiktornima.

Današnja je novost da Grčka vlada prvi put nije na vrijeme platila dospjelu ratu. Obavijestili su MMF da će im sve tranše za lipanj objedinjeno platiti tek 30. lipnja.

To od tri moguća razrješenja grčke krize prvo čini sve vjerojatnijim.

Prvo je rješenje da Grčka izađe iz eurozone, svojom odlukom (manje vjerojatno) ili prisilno (što EU čelnicima ne bi bilo drago, ali ako treba tako onda može i tako). Grexit bi danas bio manji problem nego prije tri godine, no bio bi to još uvijek priličan šok za Europu (a možda i za svijet).

Još uvijek mislim da bi to za Grčku bio najmanje loš ishod. Otpisala bi dobar dio duga, devalvirala svoju novu-staru valutu i povratila bar nešto konkurentnosti. Život ne bi bio lak, ali bi kraj patnjama došao brže nego u scenariju beskrajno produljivane i izvana nametnute politike rezanja.

Za Europu bi cijena grčkoga izlaska bila mnogo veća od cijene njegovog sprečavanja. Istina je da bi oprost dugova mogao izazvati lavinu sličnih zahtijeva, ali jednom uzdrman euro prestao bi biti stabilna valuta, a Europa bi se još jednom pokazala nesposobnom da rješava vlastite probleme.

Političke posljedice bile bi mnogo teže od ekonomskih. Bio bi to prvi korak unazad u stalnom jačanju europskih integracija od 2. svjetskog rata.

Drugo je rješenje da se grčka vlada povinuje zahtjevima trojke. Naime, Siriza pokušava pomiriti ono što trojka čini nepomirljivim: želju grčkih glasaća da ostanu u eurozoni i da prestane politika rezanja, pa je sve bliže trenutak kada će Tsipras morati izabrati samo jednu od te dvije želje. Možda konačno kapitulira te odabere euro i politiku rezanja, ali za sada ne pokazuje da je pred kapitulacijom. Današnje neplaćanje MMF-u signal je kretanja u drugom smjeru.

Naravno tu je i treće „rješenje“, dobro staro europsko mrcvarenje i zavlačenje. Trojka će razvodnjavati svoje zahtjeve i slati dovoljno novca da grčka vlada plati dospjele rate. Tsipras će to prihvatiti, ali će konačno (na jesen?) ipak raspisati referendum na kojem će grčki glasači morati odlučiti jesu li trojkine mjere vrijedne ostanka u eurozoni. Odluče li da nisu aktivira se prvo rješenje, odluče li da jesu nastavlja se mrcvarenje.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Grčka nije platila ratu MMF-u

  1. Veky (@veky) napisao:

    Sva analiza ima smisla jedino ako je Grčka mogla _odabrati_ ne platiti ratu. Ako jednostavno nije mogla platiti ratu, sva priča o motivaciji i ishodima je irelevantna. :-]

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s