Schaeubleov plan

Fiskalni waterboarding (pustimo te da se gotovo ugušiš, a onda te vratimo u život i taj postupak ponavljamo) koji je nad Grčkom provođen zadnjih godina, dječja je igra prema zadnjem paketu mjera koje de facto ukidaju grčki nacionalni suverenitet.

Dodatna sol na ranu jest to da grčki parlament mora izglasati to ukidanje vlastitog suvereniteta (u potpunoj suprotnosti s mandatom koji je većina dobila na izborima), a da će tek potom njemački parlament odlućiti odobrava li Grcima i taj paket.

To je trenutak koji će u europsku povijest ući kao mali Versailles (mali samo zato što je Grčka mala) i koji će imati jednako pogubne posljedice na europsko jedinstvo. Bezuvjetno se predajte ili će vas zgaziti naši tenkovi, zamijenilo je bezuvjetno se predajte ili će banke ostati zatvorene.

Pretpostavimo li da će grčki parlament reči „da“ (što je moguće s glasovima opozicije, pa čak i bez velikog dijela glasova pozicije – još jedan grčki paradoks) još uvijek je nejasno što će učiniti njemački parlament. Naime, nije jasno da li njemački šef financija Schaeuble još uvijek preferira grexit ili ga zadovoljava novi paket. A Schaeuble je najpopularniji njemački političar, popularniji i od Mutti Merkel.

Zašto jedan ministar financija eurozone želi jednu njenu članicu izbaciti iz eura?

Schaeuble je u središtu europrojekta od njegovih početaka. Uvjereni je europejac kojega već dugo muči činjenica da monetarna unija nije komplementirana političkom unijom. Razočarani je zagovornik federacije, koji više ne vjeruje da ju je politički moguće ostvariti.

Zato danas zagovara središnju (europsku) fiskalnu upravu kao rezervno (second best) rješenje. Bila bi to europska riznica s negativnim mandatom, koja bi mogla staviti veto na odluke nacionalnih riznica, ali ne bi imala pozitivni mandat kojim bi mogla reciklirati europske viškove (npr. pokrenuti „Marshalov plan“ tamo gdje je nužan).

Da bi se ostvario taj Schaeubleov plan potrebno je slomiti otpor Pariza i Rima (možda čak i Berlina), a Grčka je odličan primjer što se dešava bez takvoga plana. Grexit će izazvati potreban strah i skršiti svaki otpor.

Grčka je zapravo pijun u tom srazu Schaeublea s Parizom i Rimom, u kojem je Merkel još neodlučna (vjerojatno nije bez utjecaja ni pismo vodećih svjetskih ekonomista koji Merkel upozoravaju da će povijest pamtiti njene odluke).

Možda sve ovo djeluje tek kao malo vjerojatna politička teorija, ali radi se o stvarnom Schaeubleovom planu. Kako to znamo? Tako što ga je Schaeuble iznio Varufakisu tokom pregovora u eurogrupi, uz pitanje koliko Grčka traži za izlaz. Varufakis je odbio ne vjerujući da je to second best rješenje za Europu i sve će biti objavljeno u sutrašnjem Die Zeitu.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija, politika i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s