Strukturne reforme nisu dovoljne

Efekt strukturnih reformi na ekonomski rast može se izračunati prema formuli:

Rast = (Yt – Yt* ) / Yt = (1+ g) (v Yt* / Yt + (1 – v) )

Formula kaže da rast BDP-a ima standardni faktor 1 + g , u kojem je g zbroj rasta populacije (npr. u Grčkoj cca. 0%) i dugoročnog rasta BDP-a po stanovniku (pretpostavimo da je u Grčkoj cca. 2%). Korektivni faktor u zagradi uzima u obzir da je potencijalni rast BDP-a Yt* manji od aktualnoga Yt , a parametar v je brzina kojom se aktualni rast približava potencijalnom. Empirijska istraživanja opetovano nalaze da je u relativno razvijenim ekonomijama v oko 2%, tj. da je konvergencija relativno spora.

Uzimajući u obzir ovu formulu, koji je mogući utjecaj masovnih strukturnih reformi (koje traži trojka) na rast grčkog BDP-a?

Grčki BDP je sada oko 180 milijardi eura. Pretpostavimo da se masivne strukturne reforme provedu u jednom koraku (npr, da Grčka potpuno preuzme njemački pravni sustav, kulturu i tehnologiju u jednom velikom koraku) i da joj to potencijalno udvostručuje BDP. Nerealno, ali pretpostavimo. Te fantastične reforme generirale bi rast od:

Rast = (1+ 0.02) ( 0.02 • 360/180 + (1 – 0.02) ) = 0.0404, što je 4%

u prvoj godini poslije radikalnih reformi. Nakon toga, Grčka bi nastavila konvergirati prema njemačkom per-capita BDP-u sa stopom manjom od 4%.

Prema svemu što znamo taj rast nije dovoljan da Grčku izvuče iz rupe u kojoj se nalazi (i to je razlog da MMF inzistira na otpisu ili ekstremno dugoj prolongaciji grčkoga duga).

Koliko god bile masivne, strukturne reforme ne mogu generirati nagli skok ni u kojoj relativno razvijenoj ekonomiji. One igraju važnu ulogu samo na duge staze. Prema empirijskim podacima radi se o desetljećima. Njemačka reforme provodi od 80-tih i nikada nije uspjela održati rast od 5 ili 6%.

(U Kini 90-tih ili Koreji 60-tih rast od 8 do 10% bio je moguć jer je omjer potencijalnog i aktualnog BDP-a Yt* / Yt imao ogromnu vrijednost 6.)

Strukturne reforme u relativno razvijenim ekonomijama djeluju kao ledenjaci koji ekonomiji daju novi oblik kroz dugo vremensko razdoblje. Ali ako želite radikalno dići BDP sada onda netko treba radikalno trošiti sada, npr. velikim ulaganjima u infrastrukturu.

Strukturne reforme povećati će BDP (dugoročno čak i mnogo više od trenutnog visokog ulaganja u infrastrukturu) ali za to će trebati desetljeća i njima generirani rast u svakom će pojedinom trenutku biti nezamjetan. Želite vidljiv rast sada? Onda budite spremni sada potrošiti velike novce.

Ako Njemačka i EU zaista žele da Grčka vrati svoj dug (bez otpisa ili ekstremno duge prolongacije) onda moraju ozbiljno razmisliti o trenutnim i obimnim investicijama u Grčku, budući da ih Grčka kao monetarno nesuverena zemlja ne može provesti.

Strukturne reforme, makar i savršeno zamišljene i provedene, gotovo sigurno nisu dovoljne.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija, politika i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Strukturne reforme nisu dovoljne

    • zsikic napisao:

      ako krene politika “rezanja” istopit će se rast potrošnje pa i rast bdp-a
      (možda ipak shvate pa odustanu od “rezanja”)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s