Eurogrupa i Kineska komunistička partija

Kineska komunistička partija vlada Kinom pa biste očekivali da je i de jure, a ne samo de facto, najvažnija institucija kineskoga društva. Tu biste se prevarili. Ona je potpuno izvan (i naravno iznad) zakona; nije čak ni registrirana kao udruga ili organizacija.

Kada je jedan nerazumno hrabri disident formalno podnio tužbu protiv Kineske komunističke partije za ubojstva protestanata na Tiananmenskom trgu, dobio je sljedeći odgovor od kineskog ministarstva pravde: Po njegovoj tužbi nije moguće provesti postupak jer u Kini službeno nije registrirana organizacija s imenom “Kineska komunistička partija“. Touche!

Kineska komunistička partija djeluje iz pozadine. Nelegalno ali učinkovito. Njene tzv. „vodeće grupice“ usmjeravaju politiku preko „smjernica“ koje daju ministarstvima, a ova ih potom poslušno izvršavaju. U medijima se te „grupice“ gotovo nikada ne spominju. Pogotovo se ne spominje njihov sastav ili način na koji donose svoje odluke.

Nešto potpuno nezamislivo u zapadnim demokracijama?

Baš i ne. Varufakis se susreo s nečim sličnim u Eurogrupi.

Kada je predsjednik Eurogrupe Dijssejbloem na stol stavio opciju izlaska Grčke iz eurozone Varufakis se pozvao na to da se odluke u Eurogrupi donose konsenzusom te da predsjednik ne može pozvati članove Eurogrupe da bez njega (grčkog predstavnika) izbace Grčku. Dijssejbloem je odgovorio da je siguran da može.

Naivni legalist Varufakis zamolio je za prekid od deset minuta kako bi zatražio pravno mišljenje (što je izazvalo uzrujanost predsjednika i nekih članova). Kratke telefonske konzultacije završile su sljedećim tumaćenjem relevantnih pravnih eksperata: Eurogrupa zakonski ne postoji jer nema sporazuma kojim je osnovana, pa posljedično nema ni pravila o konsenzusu.

Ukratko, tijelo koje de facto presudno utječe na sudbinu mnogih Europljana de jure ne postoji. U skladu s tim Eurogrupa de jure nikome ne odgovara za svoj rad (na taj način je to kome je de facto odgovorna prepušteno političkom voluntarizmu) .

Zanimljivo je također da se ne vode zapisnici njenih sastanaka, jer je njen rad povjerljiv. Dakle, javnost čak ni u budućnosti neće biti u mogućnosti da bar nekom povijesnom analizom dostupnih dokumenata bude upoznata s njenim radom.

EU kao Rechtsgemeinschaft ?

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u politika i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Eurogrupa i Kineska komunistička partija

  • zsikic napisao:

   Article 1: The Ministers of the Member States whose currency is the euro shall meet informally. Such meetings shall take place, when necessary, to discuss questions related to the specific responsibilities they share with regard to the single currency. The Commission shall take part in the meetings. The European Central Bank shall be invited to take part in such meetings, which shall be prepared by the representatives of the Ministers with responsibility for finance of the Member States whose currency is the euro and of the Commission.
   Article 2: The Ministers of the Member States whose currency is the euro shall elect a president for two and a half years, by a majority of those Member States.
   —Protocol 14 of the Consolidated Treaties of the European Union (as amended by the Treaty of Lisbon)

   hvala, pročitao, ali ipak ključno ostaje da eurogrupa meet informally, tj. nije određeno kako donosi odluke, koga one obvezuju, kome odgovara … pa mislim da je mišljenje pravnih ekspertata točno te da i dalje stoji moj zaključak

   Eurogrupa de jure nikome ne odgovara za svoj rad (na taj način je to kome je de facto odgovorna prepušteno političkom voluntarizmu) . Zanimljivo je također da se ne vode zapisnici njenih sastanaka, jer je njen rad povjerljiv. Dakle, javnost čak ni u budućnosti neće biti u mogućnosti da bar nekom povijesnom analizom dostupnih dokumenata bude upoznata s njenim radom.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s