Umro je moj prijatelj Saša Britvić

Sašu sam upoznao kada nas je Vojo Šiljak pozvao u jednu svoju emisiju da govorimo o matematici i muzici (povod je bila moja netom izašla knjiga istog naslova). Znao sam da je Saša mladi i uspješni umjetnički voditelj „Goranovaca“, da surađuje u Operi HNK i da je sin Drage Britvića. Ukratko, znao sam malo – skoro ništa. Vjerujem da je on o meni znao još i manje.

No, nešto je među nama odmah kliknulo. Bacili smo se u taj razgovor s očitim interesom za temu i ono što jedan drugome o njoj imamo reči. Kamere kao da nisu postojale. Saša za klavirom, ja u matematičkim apstrakcijama i sve je u suglasju. Matematika i muzika potiču jedna drugu, a razgovor teče lagano i samorazumljivo – Vojo se gotovo ne upliće. Sve je prošlo u jednom dahu i svi smo iznenađeni da je vrijeme isteklo.

Otada smo se viđali kao prijatelji, ne ćesto ali postojano. Na kavi u gradu, kod njega u direkciji, poslije Hrbinog ili nekog drugog koncerta. Saša uvijek zainteresiran za matematiku, ja za muziku.

Fascinirala me njegova preciznost, bilo da je riječ o kritici onoga što smo čuli ili o tome kako nešto treba izvesti ili napisati. Odatle valjda i njegova potraga za matematičkim formama u muzičkim tekstovima.

Nalazio je mnogo više matematike u muzici no što bih je ja ikada našao (nedvojbeno stoga što je o muzici znao beskonačno više od mene). Dok sam ja imao donekle jasnu sliku o apstraktnoj matematičkoj potki muzičkih tekstova, za koju sam uporno tvrdio da nije presudna za sam muzički doživljaj, on je tom matematičkom aspektu muzike davao mnogo veći gotovo mistični značaj. Katkada mi je izgledao kao neki matematičko-muzički mag ćije riječi opčaravaju.

Zadnji smo se put vidjeli poslije jednog Hrbinog koncerta. Na piću u Verdiju. Djelovao je umorno i pomalo izmučeno, čak sam imao dojam da bi radije otišao kući nego sjedio tu u Verdiju. Nije ni neobično nakon dva sata dirigiranja. Ostali smo kratko, pozdravili se s vidimo se i to je bio zadnji put.

Ne mogu vjerovati da ga više nema i da nikad više nećemo razgovarati.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u nema. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s