Monetarna reforma?

U našoj javnosti (a sigurno među mojim poznanicima i prijateljima) neupitan je autoritet vodstva HNB-a.

Naravno, bez ikakvih argumenata ili (što je isto) s kvazi argumentom “ne bi bili tamo da ne znaju što je za zemlju najbolje“.

Druga se mišljenja obično smatraju mišljenjima laika i čudaka, opet bez ikakvih argumenata.

Tome uvelike doprinose i mediji upornim ponavljanjem tih ne-argumenata, pa je pravo osvježenje sljedeći tekst Ratka Boškovića.

Kolumna Ratko monetarna reforma 30-11-2015

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Monetarna reforma?

  1. Mislav Šagovac napisao:

    Kako isprazan tekst. Baš u maniri hrvatskih ekonomista. Bio sam nedavno na znanstvenom ekonomskom skupu na efzg-u, na kojem su sudjelovali i neki ljudi spominjani u tekstu. Na skupu, koji je trajao otprilike 4 sata, nije spomenut niti jedan znanstveni rad iz ekonomije! (Znam da se čini nevjerojatno, ali je tako). Svatko mlati svoje bez ikakvog pozivanja na empirijska istraživanja ili barem teorijske modele. Sve se svodi na lijepu priču, koja najčešće uključuje dvije ili najviše tri varijable.

    Istina je da je moneterna vlast učinila pogrešne poteze u prošlosti, ali treba biti realan. HNB, na žalost ne može učiniti puno u ovom trenutku. U ovom tekstu se isto ne navodi na što se točno misli pod monetarna reforma. Jedino stav Jurčića da tečaj mora biti u skladu sa produktivnošću.Drugim riječima, kuna bi trebala oslabiti. Već sto puta prožvakana priča. Devizne klauzule na švicarce su problem i vjerojatno nisu trebale ni postojati, ali imamo ih recim i u Poljskoj, pa je Poljska najuspješnija priča EU.

Komentiraj