Predsjednik Trump

U ožujku 2016. dok Clinton i Trump još nisu bila predsjednički kandidati napisao sam sljedeće:
Trump izgleda nepobjedivo. On je poput strip junaka od kojeg se metci odbijaju i pogađaju one koji su ih ispucali. Njegova izjava „mogao bih nekoga upucati nasred 5. Avenije bez da izgubim ijedan glas“ pokazuje da je toga potpuno svjestan.
Način da se pobijedi Trumpa nisu razložni argumenti, pametne taktike ili grubo ismijavanje. Potrebno je jasno razumijevanje njegove privlačnosti.
Pod njegovim stijegom stupaju bijeli radnici bijesni zbog izgubljenih poslova i smrznutih nadnica „slobodne trgovine i globalizacije“; bijesni zbog dalekih i besmislenih ratova koji čak ne nude ni katarzu pobjede; bijesni zbog elita koje pišu pravila samo u svoju korist zgrčući ogromno bogatstvo „dok poreze plaća mali čovjek“.
Kada Trumpovi republikanski suparnici nude lijekove za ove bolne rane to ne zvuči uvjerljivo, jer su dio establišmenta koji ih je nanio. To znači da će demokratima ostati teška zadaća da ga poraze na izborima u studenom 2016. To bi vjerojatno bilo lakše Bernieju Sandersu koji i sam ukazuje na te nedaće, no posao će najvjerojatnije dopasti Hillary Clinton.
Nema sumnje da će Trump inzistirati na Clintonima kao drugoj strani iste establišment medalje kojoj se on suprotstavlja (čak i u ime radnika koje je davno napustila njihova „radnička stranka“). Biti će to „par koji je unovčio Billovo i isto bi učinio i s Hillarynim predsjedništvom“. Ponavljat će do bola kako je kupio Hillarynu prisutnost na svojem vjenčanju. Ukratko Clintoni su mu idealna meta, a ako se Bill žalio na „zle“ napade dobrice Bernieja teško je i zamisliti što ih čeka u Trumpovom ringu.
No, nije ni Hillary Clinton bez ozbiljne municije. Trumpa nije teško razgolititi kao nasilnog diktatora u nastajanju, ali to nije veliki minus kod njegovih glasača. Važnije je okrenuti se onim bolnim ranama koje ih privlače njegovom opasnom plamenu.
Treba ga razotkriti kao profitera outsourcinga, što on jest. Kao poslovnog čovjeka koji je imao 4 bankrota u zadnjih 20 godina, iza kojih je ostala gomila nezaposlenih i više od 6 milijardi dolara otpisanoga duga (u svim tim bankrotima mali dobavljači i davatelji usluga bili su prisiljeni da apsorbiraju financijski krah iz kojeg je on izašao bez posljedica).
Možemo biti sigurni da će Hillary Clinton podsjećati da „Amerika već ima 19000 milijardi dolara duga i da joj ne trebaju bezobzirne, neodgovorne i nekompetentne poslovne prakse koje bi taj dug još povećale“. Trumpov samoizgrađeni mit faraonskog poslovnog uspjeha sigurno će biti poljuljan.
Teže će biti razoriti sliku autsajdera u borbi protiv korumpiranog sustava aristokratske vlasti (koliko god ta slika bila lažna) i to je još uvijek velika Trumpova šansa.
No bez obzira na sve to, jučer sam bio uvjeren u Clintoninu pobjedu. Navijački sam zaboravio sve ono o ćemu sam pisao u ožujku i ostao potpuno iznenađen Trumpovom pobjedom.
Potpuno u skladu s činjenicom da u Hrvatskoj nikada nisam uspio glasati za stranu koja je pobijedila.
P. S.
Kada u sebi stišam navijača to bih zapravo mogao koristiti kao dobru prediktivnu tehniku: onaj za koga sam sigurno gubi.
Problem je jedino da bi ta tehnika mogla biti samouništavajuća. Naime svijest o tome da je moj izbor „antiprediktivan“ mogla bi utjecati na moj izbor i tako ga učiniti „neprediktivnim“.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u politika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

4 odgovora na Predsjednik Trump

 1. Pike napisao:

  “No bez obzira na sve to, jučer sam bio uvjeren u Clintoninu pobjedu”

  To vam je tako kad se pouzdate u Princeton. Do istine se inače lako dođe, stavovi i procjene koje dolaze s Princetona se okrenu naglavačke i voila 😀

  Btw.
  2016. Brexit+Trump Prvi put u zadnjih cca 250 godina da se pojavio tračak nade da se nešto možda može napraviti…
  Samo toliko, da ne pretjeram u ocjeni 😀

 2. Neva Slani napisao:

  Pročitam tvoje postove svakih par mjeseci, kad stignem pa sve sto nisam. Vjerojatno reagiram samo kad se ne slažem 😉 Ne razumijem to favoriziranje gdje Killary i u kojem je smislu Trump gori izbor, recimo za nas. Ili za bilo koga… Sto se tiče sklonosti ka ratovima, Trump se čini malom bebom u odnosu na gdju.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s