Bravo Hadži!

Aleksandar Hatzivelkos, jednan od trojice podnositelja zahtjeva za procjenu ustavnosti zazivanja božje pomoći prilikom preuzimanje predsjedničke dužnosti:

Odluka Ustavnog suda je smiješna. Tvrditi, bez ikakvog dodatnog obrazloženja, da izjava ‘tako mi Bog pomogao’ nema vjerski sadržaj i da ne nameće izabranom predsjedniku iskazivanje vjerskog sadržaja u rangu je izjave da novac nije imovina.

To je izjava Ustavnog suca Smiljka Sokola koji je time pokušao braniti novce obitelji Tuđman koje nisu transparentno prijavili. Izgleda da su ustavni suci posebno talentirani za takve vrste izjava.

I nadalje:

Ono što mi je s jedne strane drago je što postoje dva izdvojena mišljenja sudaca koji su dobro argumentirali zašto za tu rečenicu nema mjesta. S druge strane, žalosno je što jasnoća i dobra argumentacija izdvojenih mišljenja pokazuje koliko je loša argumentacija presude koja je donesena.

Presudom je rečeno da se radi o ceremonijalnom činu, pri čemu se uopće nije obrazložilo da li time i ostali dijelovi te prisege predstavljaju samo puku formu ili je za njih ceremonijalni čin samo ta rečenica ‘Tako mi Bog pomogao’.

Mislim da bi bilo zaista apsurdno da imamo predsjednika koji priseže na čuvanje ustavnopravnog poretka, a da on to ne misli ozbiljno. Prisega se ili misli ozbiljno ili ne. Ne mogu se neki dijelovi potpuno arbitrarno proglašavati neozbiljnima, samo ceremonijalnima i bez stvarnog sadržaja, dok se drugi dijelovi prisege smatraju potpuno utemeljenima.

Čitava inicijativa za mene je počela sa željom da se stvari istjeraju na čistac. Htio sam Ustavni sud prisiliti na donošenje odluke i da se jasno izrazi o sekularnosti države. Prema mom mišljenju, Ustavni sud je na tom pitanju pao

I na kraju:

Iskreno, očekivao sam da će ovaj slučaj biti u ladici desetljećima kao vruća tema u koju se ne žele miješati jer Ustavni sud ima takvu praksu s pitanjima koja su im, recimo to tako, škakljiva. Ako ništa drugo, barem su stvari jasnije. Sada se barem jasno vidi što je rezultat trulih kompromisa oko izbora ustavnih sudaca. Nitko nije napravio više na degradaciji ugleda i pozicije koju Ustavni sud ima u ovom društvu od njega samoga.

Hatzivelkosov zahtjev za procjenom ustavnosti Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, npr. “vatikanskog”, u ladicama Ustavnog suda leži već dugi niz godina.

 

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u politika, vjera. Bookmarkirajte stalnu vezu.

5 odgovora na Bravo Hadži!

 1. Veky (@veky) napisao:

  Ah… a victimless crime if there ever was one.

  Naravno, da smo ikad imali predsjednika koji nije želio izgovoriti tu frazu, to bi bilo bitno drugačije. Ovako, kad smo imali jednog jedinog agnostika (a i to vjerojatno samo jer je premlak da bi se opredijelio:), kojem ta rečenica uopće nije problem (pitali su ga!), teško je na tome graditi slučaj.

  I zato pada analogija sa školskim molitvama, i zakletvom vjernosti Franji… u takvim slučajevima uvijek ima onih koji odbijaju sudjelovati, a onda je na represivnom aparatu da se na to ili ogluši, ili krene tjerati stvar po sudu. U većini slučajeva je obostrano oglušivanje dovoljno dobro (bilo je i u prošlom sustavu).

  Shvaćam da je pravo pitanje Vatikanskih ugovora, ali zapravo nema veze jedno s drugim. Ustavni sud je eksplicitno rekao da se ne smatra nadležnim za to, tako da sumnjam da “pripremaju teren” s ovakvom odlukom. Jednostavno, ne žele talasati tamo gdje ne treba, jer su prilično uvjereni da ateisti (a i Hadži) znaju da, svakako, čitav tekst zakletve je samo ceremonija. S trenutnim ovlastima predsjednika, ne može ništa drugo ni biti. 🙂

  Usput, imamo mi većih problema s institucijom predsjednika, kao što je činjenica da osoba koja se trenutno tom titulom kiti nije ispunila zakonom propisane uvjete za nju (50% glasova birača izašlih u drugom krugu izbora). Ali pretpostavljam da je to pretrivijalno za Ustavni sud. 😛

  • zsikic napisao:

   mislim (nisam siguran) da je mesić neprikriveni ateist i on je koliko se sjećam izgovorio “tako mi bog pomogao”

   što će se desiti ako neki budući (malo vjerojatni?) predsjednik ateist ne izgovori taj dio prisege,
   ili umjesto njega kaže “ne mogu iskreno zazvati boga jer sam ateist”, hoće li ga to diskvalificirati?

   tuđmana nije diskvalificiralo kada je izgovorio “tako mi bog pomogao” i time na inauguraciji obznanio da nije ateist, iako ga se za to u tada zakonitoj prisezi nije pitalo

   ukratko, svi znamo da je “čitav tekst zakletve samo ceremonija”, no to ne znači da je nebitno što je u tom ceremonijalnom tekstu

   • Veky (@veky) napisao:

    Hoće li ga to diskvalificirati? Sasvim je jasno da neće, kao što uostalom Tuđmana nije diskvalificiralo to što je dodao tu rečenicu.

    Kao što rekoh, ako KGK nije diskvalificiralo to što uopće nije ispunila zakonske uvjete, ovo je trivijalnost.

    A narod voli da mu vođe budu (bar deklarativno) vjernici, mislim da se o tome već pričalo na ovom blogu. 🙂

    [Nego, kad smo već kod Tuđmana, prilično sam uvjeren da se, da je živ, ne bi složio s ceremonijalizacijom toga povika. Njemu je tada bilo doista teško i bio je pod ogromnim pritiskom, a poznato je da se mnogi ljudi oslanjaju na vjeru u teškim trenutcima. To da tamo neki Mesić izgovara tu rečenicu ofrlje, samo umanjuje njen značaj.]

   • zsikic napisao:

    promiče mi to s KGK, o ćemu je točno riječ

 2. Veky (@veky) napisao:

  Hm, nažalost nisam ovo vidio prije, ne znam zašto. Ukratko, trenutna predsjednica RH ne ispunjava uvjete da obnaša tu dužnost. U zakonu relativno jasno piše da predsjednikom postaje osoba koja osvoji natpolovičnu većinu glasova glasača _izašlih_ na predsjedničke izbore (u prvom ili drugom krugu). Takva osoba trenutno ne postoji. Zbog ogromnog (najvećeg u hrvatskoj demokratskoj povijesti) broja nevažećih listića, i izuzetno tijesnog rezultata, niti KGK niti IJ nisu osvojili natpolovičnu većinu niti u drugom krugu izbora. Neki pravnici su to pokušali argumentirati time što se IJ povukao kad je vidio rezultate, utvrdio da je KGK pobijedila, i čestitao joj — ali naravno da je to apsurdno. IJ nema ovlasti “prenijeti” “svoju” funkciju na svoju nasljednicu, jer onda imamo dinastiju, a ne demokraciju — niti može naknadno glasove svojih birača “prenijeti” KGK. Ako je povukao svoju kandidaturu, to samo može značiti da imamo 50%+ nevažećih listića, ali i dalje nemamo osobu koja je osvojila potreban broj glasova.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s