Dvostruka žrtva

Tradicija da silovatelj oženi svoju žrtvu i tim “časnim” postupkom spere ljagu sa sebe i nje (?) u prošlosti nije bila nepoznata ni u našim krajevima. Nažalost i danas je prisutna širom svijeta.

Ono što je ipak nevjerojatno jest da se taj relikt prošlosti nalazi i u mnogim zakonodavstvima. Članak 522 Libanonskog kaznenog zakona doslovno sadrži sljedeće:

“U slučaju da se sklopi legalni brak između osobe koja je počinila zločin spomenut u ovoj glavi i žrtve (što uključuje silovanje, otmicu i silovanje maloljetnice), sudski se progon obustavlja, a u slučaju da je presuda već donesena obustavlja se njeno izvršenje.”

Članak očito silovatelju dopušta da izbjegne kaznu ako se oženi žrtvom, a nju dodatno osuđuje da cijeli život ostane u rukama silovatelja (najčešće izložena daljnjem seksualnom i kućnom nasilju).

Dobra je vijest da je Tunis prošli tjedan usvojio zakon o zaštiti žena od nasilja, kojim je ukinut sličan članak. Možda će ga slijediti i druge zemlje Bliskog istoka (Jordan, Libanon, Bahrein, Irak, Kuvajt, Sirija i Palestinski teritoriji) u kojima su slični članci još uvijek na snazi .

U Libanonu je u toku velika propagandna akcija civilnih udruga u tom smjeru:

 

 

 

Mogli bismo pomisliti da je riječ o fenomenu islamskih korijena, no povijest bliskoistočnih zakonodavstava upućuje na otomanski zakonodavni izvor iz 1911. koji pak svoj izvor ima u napoleonskom zakonu iz 1810. Njegov članak 356. u Francuskoj je ukinut tek 1994:

“Otmičar koji oženi otetu maloljetnicu može biti zakonski gonjen samo na zahtjev osobe koja traži poništenje toga braka, a može biti osuđen samo poslije pravovaljanog poništenja braka.”

Osim toga, članke analogne islamskim bliskoistočnim zemljama nalazimo i u kaznenim zakonima katoličkih zemlja Južne Amerike: čl.1088 Argentina, čl. 317 Bolivia, čl. 107 Brazil, čl. 92 Costa Rica (ukinut 2007),  čl. 200 Guatemala, čl. 196 Nicaragua, čl. 225 Panama,  čl. 78 Peru (ukinut 1997), čl. 116 Uruguay (ukinut 2006), čl. 395 Venezuela.

Detaljnije o svemu u:

https://selfscholar.wordpress.com/2012/07/18/the-middle-easts-rape-marriage-laws/#notes

Dodajmo na kraju da je tradicija još gora od prava. To jasno potvrđuju riječi I. Tawalbeh, prve žene istražne sutkinje u Jordanu:

“Prihvaćanje braka po čl. 308. bolje je nego da djevojku ubiju roditelji ili rodbina… Mislim da je zakon prikladan našoj društvenoj stvarnosti. On djevojku štiti (od rodbinske egzekucije) prisiljavanjem njenog napadača da je oženi”.

(Usp. ovdje)

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u politika, pravo. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s