Kako odgajati kocku

Često možemo čuti da pohvala i pokuda psihološki djeluju na oprečne načine. Hvalimo li nekoga postat će lošiji, kudimo li ga postat će bolji. Neki su iz toga čak izveli odgojne metode i upravljačke tehnike.

No, možda se radi samo o „regresiji prema sredini“.

Iza ovog pompoznog termina skriva se jednostavni uvid, koji ću ilustrirati hvaljenjem i kuđenjem obične kocke.

Bacite, dakle, šestostranu kocku i kada god padne 1 oštro je pokudite zbog tog ekstremno lošeg rezultata. Kada padne 6 nježno je pohvalite zbog tog ekstremno dobrog rezultata.

Vidjet ćete da kocka reagira u skladu s gore opisanim psihološkim očekivanjima. Nakon kuđenja ona se (u sljedećem bacanju) obično poboljša, a nakon hvale obično se pogorša.

Dakle, ili kocki trebate priznati osobnost s ljudskim psihološkim karakteristikama ili dopustiti da su neke promjene naprosto slučajne, a ne rezultat naših hvala i pokuda.

P.S.

Ako mrgud koji uvijek kudi primijeni svoju metodu stalnoga kuđenja na običnu kocku zaključit će da ona odlično djeluje na loše, ali ne i na dobre (čini se da oni naprosto ne mogu biti bolji). Naravno, ako to učini dobrica čija je metoda stalna hvala zaključiti će isto.

Ako ikoji od njih ikada sazna da iste rezultate kao i on postiže onaj drugi (ona neznalica koja se koristi potpuno pogrešnom metodom), vjerojatno će biti šokiran.

Još je vjerojatnije da naprosto neće vjerovati da je to istina (nego da je to samo lažna propaganda tih šarlatana i neznalica).

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u statistika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Kako odgajati kocku

  1. miromadjaric napisao:

    Super! Predlažem pogledati: Mislim da Vas ovo može zanimati i da se možete aktivno uključiti: https://www.facebook.com/Edukacija-najva%C5%BEnija-stvar-na-svijetu-335590773912591/

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s