Rat sjećanja

Hladni rat tzv. realnoga socijalizma i kapitalizma završen je pobjedom kapitalizma pred gotovo 30 godina, no još uvijek bijesni rat različitih sjećanja na realni socijalizma 20. stoljeća. Na jednoj su strani simpatizeri socijalističkih ideja, uz koje su i ogromne mase istočnoeuropskih građana nostalgično zagledanih u svoju socijalističku prošlost. Na drugoj su strani oni antitotalitaristi koji inzistiraju da svaki socijalistički eksperiment nužno završava gulagom. Jedna strana razaznaje nijanse sivila, druga vidi crno bijeli svijet.

Preživjeli socijalisti koji traže veću ulogu države u očuvanju socijalnih prava misle da su babice pred 30 godina s prljavom vodom totalitarizma bacale i dosta zdrave djece. Pobjednički konzervativci, pogotovo oni puni nacionalnog naboja (koji su jučer često stradali, a danas često profitiraju), svaki argument u prilog redistributivne politike pomoći slabijima diskreditiraju podsjećanjem na progone totalitarnih vremena.

Nakon početne euforije oslobođenja ali i ubrzane demontaže socijalnih sigurnosnih mreža, koju je nužno pratilo siromaštvo masa i bogatstvo elita, pogled na vlastitu socijalističku prošlost počeo se mijenjati. U anketi PEW-a iz 2010. na pitanje „ je li ekonomska situacija običnog čovjeka lošija, ista ili bolja nego pod komunizmom“ 72% Mađara te 62% Ukrajinaca i Bugara odgovorilo je da je ona lošija. Najveći postotak onih koji su smatrali da je bolja bio je 47% u Poljskoj:

Konzervativni odgovor na ovaj neočekivani obrat jest Praška deklaracija o potrebi bolje edukacije o zločinima komunizma. S istom je svrhom nastao i konzorcij organizacija koje promoviraju izjednačavanje komunizma s nacizmom u udžbenicima europske povijesti 20. stoljeća (Platforma o Europskom sjećanju i savjesti iz 2011.). Na tom je valu i Nacionalni dan žrtava komunizma 7. studeni, koji je proglasio predsjednik SAD Donald Trump. Najdalje je otišla Ukrajina koja je čak zakonski regulirala nedavnu povijest. Ako novinar o razdoblju 1918. – 1990. ne piše u skladu sa službenom poviješću njegove novine mogu biti ugašene, a on može biti osuđen na 5 do 10 godina zatvora. Teško izborena sloboda tiska zagubila se u bespućima nove povijesti.

Je li to tek upozorenje da ne ponovimo stare greške, kako tvrde oni koji nam pričaju „ još uvijek neispričanu priču o komunističkoj pošasti“ ? S obzirom na izuzetno malu vjerojatnost povratka komunizma na Zapad 21. stoljeća mora da se radi o nečem drugom.

Osnovni argument „ ljudi su masovno ubijani u komunističkim sustavima i stoga komunizam treba odbaciti kao političku opciju“ zahtijeva dodatnu premisu „ ako je sustav temeljen na nekoj ideologiji masovno ubijao onda tu ideologiju treba odbaciti kao političku opciju“.

Ta se dodatna premisa obično prešućuje jer se lako može iskoristiti za analogni argument protiv kapitalizma. Naravno, i u kapitalističkim se sustavima masovno ubijalo. Dovoljno se sjetiti ropstva i istrebljivanja urođenika diljem svijeta.

Dakle, potrebna je neka druga dodatna premisa koja bi odbacila komunističke ali ne i kapitalističke sustave. Najčešća je „ako je sustav temeljen na ideologiji koja nužno vodi do masovnog ubijanja onda tu ideologiju treba odbaciti kao političku opciju“.

Pobornici kapitalizma s pravom će reći da „vjera u slobodno tržište i privatno vlasništvo ne vodi nužno do ropstva i istrebljenja domorodaca“. No, jednako tako „vjera u redistributivne politike i društveno vlasništvo ne vodi nužno do gulaga“. To može biti predmetom rasprave, ali u najmanju ruku nije bjelodano ni u jednom od ova dva slučaja.

S druge strane to jest bjelodano za nacizam. Taj je sustav u svojim temeljima imao ideologiju istrebljenja koju je i ozakonio. U tome se on bitno razlikuje i od kapitalizma i od komunizma i ne treba ga stavljati u isti koš s komunizmom, koliko god to danas bilo popularno.

Oglasi

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u politika, povijest. Bookmarkirajte stalnu vezu.

8 odgovora na Rat sjećanja

 1. Zoran Oštrić napisao:

  Spomenuo sam ovaj post u diskusiji na temu “Rezolucija Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe” na forum.hr, podforum Povijest (post #9)
  http://www.forum.hr/showthread.php?t=1167153

 2. Lepotanski napisao:

  Šiko, jel je OK onaj TotalAV, što se reklamira na dnu tvog mail – a?
  https:// topgadgetlists. com/ totalav/ ss/ new/

  • zsikic napisao:

   ne znam što je to, te reklame stavlja wordpress, ja nemam veze s tim, da bih ih isključio morao bih nešto platiti, što ne želim pa eto moram to zajedno s vama trpjeti, ispričavam se

 3. Pike napisao:

  “…ali i ubrzane demontaže socijalnih sigurnosnih mreža…”

  A gdje je to država socijale demontirana? Veća je nego ikada i sigurno će rasti i ubuduće. Mirovinski i zdravstveni sustavi su postavljeni “na autopilot” ka konstantnom rastu pa dok ne kolabiraju. Budući da je “okretanje tog broda” politički u pravilu nemoguće i u domenu čuda fiskalna budućnost države socijale je poprilično izvjesna.

 4. Jadranka Delac-Klepac napisao:

  Bok Šika, opet sjajan post. Smijem li ga staviti na FB, ako uspijem? Naime, nisam baš neki informatički guru! Pozdrav Jadranka

  >

 5. protivstruje napisao:

  Kažete da je “bjelodano” (bezvezni srbizam, etimologija dolazi od bijelog dana, za očito, jasno, očigledno itd…) da je nacizam (pravilno, nacional-socojalizam, anglo-cionističko, kao i judeo-boljševičko izbjegavanje riječi socijalizam (staljinisti su prvi sve trpali u termin fašizam samo da bi se izbjegla riječ socijalizam kod ključnog rivala) nije slučajno nego namjerno) citiram “u svojim temeljima imao ideologiju istrebljenja koju je i ozakonio”. Pokažite mi taj dokument i prosvjetlite mene kao i Vašu publiku. Ako to dokažate, ja ću se javno zapaliti na Trgu bana Jelačića. Da, postojao je genocidni plan koji se kovao u uredu jedne kazarske marionete Roosvelta i monstruznog Kazara koji se zvao Theodore N. Kaufman, koji je javno najavio geniocid nad njemačkim narodom u knjizi “German must perish”. Da, najveći ratni zločinac u povijesti čovječanstva Churchill je odbacio 41 ponuđeni mir od Hitlera koji nije htio rat. Hitler je samo reagirao na stravične pokolje koje su Poljaci počinili nad Njemcima uz britansku podršku jer je baš britanska oligarhija htjela rat i očuvanje svjetske hegemonije i primat cionizma i njihova kapitala. Kazarski monstrumi su pobili preko 30 milijuna Slavena. Pokrali su ideje atomske bombe i potpuno su bili suglasni da se ista baci na japanske civile. Anglo-cionistički monstrumi su zatvarali u logore nevine japanske civile i počinili najveći kulturocid, genocid i pljačku (SAD su pokrale preko 100 milijardi dolara smo patenata iz strojarske, kermijske, elektrotehničke itd… industrije Njemačke) nad jednim narodom – njemačkim. Poljsku su, zbog koje su ušli u rat, ostavili na cjedilu i Staljinu prepustili polovicu Poljske kao i EU, prešutno podržali progon 20 mil. Njemaca i likvidaciju 3 mil. njemačkih vojnika i civila nakon rata. Izmislili su najveću laž u povijesti čovječanstva tzv. Holokaust i uveli najstrožu inkviziju za one koji misle svojom glavom. Anglo-cionistička oligarhija je istodobno imala snažnije rasne zakone od Trećeg Reicha i bila je zapravo uzor Hitleru (https://press.princeton.edu/books/hardcover/9780691172422/hitlers-american-model). Sami Talmud je ekstremno rasističko djelo i židovski ekskluzivizam je čisti rasizam utemljen u religiji. Judaizam je mogao biti danas najveća religija obzirom na starost, i Izrael bi mogao prihvatiti Arape kao muslimanske Semite , ali mu to ne pada na pamet.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s