Kakav će biti ekonomski oporavak od covida?

Mnogi ekonomisti vjeruju brz i uspješan. Pozivaju se na sljedeći argument. Kriza nije izazvana internim problemima ekonomskih sustava nego eksternim problemima koje je donijela pandemija. Kada jednom nestane ta eksternalija nestat će i njome izazvani problemi.

Mnogi laici, a i neki ekonomisti, ne vjeruju u taj scenarij. To bi moglo biti presudno jer ne smijemo zaboraviti na samo-ostvarujuća predviđanja koja se ostvaruje baš zato jer u njih vjeruju oni o kojima ovisi hoće li se ona ostvariti. Kako ta samo-ostvarujuća predviđanja funkcioniraju u slučaju pandemije?

Potrošači će se veoma oprezno vraćati raznim oblicima društvene potrošnje. To će bitno otežati oporavak pa bi bilo važno da vlade dodatno stimuliraju potrošnju novim investicijama, a ako treba i nekim oblikom garantiranog temeljnog dohotka. Ako ih odsustvo vjere u brz i uspješan oporavak (uz zabrinutost za konsolidirane financije čak i u svijetu izrazito niskih kamata) gurne u smjeru sprječavanja tih stimulansa, oporavka neće biti.

Koliko će tko biti uspješan pokazat će vrijeme. Oni koji neće biti uspješni jer su ne vjerujući u oporavak doprinijeli tome da ga nema, sigurno će tvrditi da su sve točno predvidjeli. No, uspjeh onih koji su u oporavak vjerovali te ga poticali dobro odabranim stimulansima jasno će pokazati da su oni neuspješni svoj neuspjeh i izazvali, a ne ga samo predvidjeli.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija, korona virus. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Kakav će biti ekonomski oporavak od covida?

  1. Veky (@veky) napisao:

    Mda, jedini problem u toj analizi je što kad kao Hrvatska živimo od turizma, naš ekonomski oporavak ovisi o tome koliko će drugi biti optimistični i vratiti se svojim uobičajenim obrascima potrošnje.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s