Na konferenciji o sigurnosti, znanosti i miru, Pugwash Hrvatska ugostio čelnike Svjetske akademije, Rimskog kluba i globalnog Pugwasha

Pugwash Hrvatska (Hrvatsko pagvaško društvo) i Svjetska akademija umjetnosti i znanosti organizirali su dvodnevnu konferenciju ‘Security, Science and Peace Conference 2022’, konferenciju o sigurnosti, znanosti, mirovnim politikama, međunarodnim odnosima i odgovornom globalnom upravljanju. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

Prvog dana konferencije govorili su između ostalih akademik Ivo Šlaus, počasni predsjednik Svjetske akademije umjetnosti i znanosti, član Rimskog kluba i Pugwash savjeta, zatim Garry Jacobs, predsjednik Svjetske akademije umjetnosti i znanosti, Sergio Duarte, predsjednik Pugwash Conferences on Science and World Affairs te Mamphela Ramphele, supredsjedateljica Rimskog kluba.

Teme o kojima je bilo riječi prvog dana bile su globalni sigurnosni izazovi i uloga multilateralnih organizacija u mirovnim aktivnostima, nuklearne prijetnje danas, nova sigurnosna arhitektura, hibridno ratovanje te ideje za učinkovitije globalno upravljanje. Govornici su bili Sebnem Udum, Gotz Neuneck, Wangchu Lama i Gordan Akrap.

Drugog dana konferencije uvodno je govorio Paolo Cotta Ramusino, glavni tajnik Pugwasha, nakon čega su uslijedile sesije o ulozi etike, društvenih znanosti i religije u sigurnosti, na kojoj je posebno istaknuta važnost empatije – govorili su Emilio Marin, Miro Jakovljević, Zohar Navot i Asim Kurjak. Sesija o ljudskoj sigurnosti kao novoj paradigmi okupila je brojne svjetske stručnjake koji su fokus s nacionalne sigurnosti usmjerili na sigurnost čovjeka kao individue – govornici su bili Garry Jacobs, Alyn Ware, Jonathan Granoff, Aleksander Zidanšek i Altay Abibullayev. Zadnja sesija je obuhvatila ekonomski razvoj i budućnost energetike, a svoju viziju ekonomske i energetske sigurnosti predstavili su Velimir Srića i Jose Luis Cordeiro.

Konferenciju su organizirali i moderirali Zvonimir Šikić, predsjednik Pugwash Hrvatska, i Ana Jerković, potpredsjednica Pugwash Hrvatska i suradna članica Svjetske akademije umjetnosti i znanosti.

Konferencija je u cijelosti dostupna na sljedećim poveznicama:

1. dan

Day 1 – Security, Science and Peace 2022 – 23 11 2022 – YouTube

2. dan

Day 2 – Security, Science and Peace 2022 – 24 11 2022 – YouTube

Međunarodna organizacija Pugwash Conferences on Science and World Affairs je dobilaNobelovu nagradu za mir 1995. godine za svoje napore vezane uz nuklearno razoružanje, a danas se bavi analizom suvremenih hibridnih prijetnji, povezivanjem znanosti s donositeljima odluka, poticanjem akademskoga dijaloga i odgovornog globalnog upravljanja, sprječavanjem konflikata i zlouporabe znanosti i tehnologije te drugim aktivnostima. Više se može pronaći na stranicama pugwash.org. Hrvatsko pagvaško društvo ili Pugwash Croatia je hrvatski ogranak Pugwash Conferences, kojeg je utemeljio Ivan Supek, te je najstarija nevladina organizacija u Hrvatskoj.

World Academy of Art and Science (Svjetska akademija umjetnosti i znanosti) međunarodna je organizacija koju su utemeljili Albert Einstein, Robert Oppenheimer i Bertrand Russell s ciljem povezivanja iznimnih ličnosti iz akademskog, znanstvenog, političkog i diplomatskog područja za promišljanja o globalnim pitanjima mira, održivog razvoja i suradnje znanosti s društvom na svim razinama.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u politika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s