Sretan Božić

Pristupi anđel Mariji i reče „Bog ti je odlučio podariti čista dječaka“. Marija s nevjericom odvrati „Kako mogu imati dječaka kada me čovjek dodirnuo nije“. Anđel je podsjeti (pomalo s prijekorom) „Bog ćini što mu se hoće“. I tada Bog udahnu u Mariju Duh svoj i Marija zanese Isusa.

Novi zavjet? Ne, Kur’an, u kojem je Marija Mirjam, a Isus Isa. Ima i drugih razlika. Novozavjetnog Isusa Marija rodi u Betlehemskoj špilji uz pomoć zaručnika Josipa. Kur’anskoga Isu Mirjam rodi negdje daleko, pod palmom, sama.

No, ključna je razlika u božanskom značaju Isusa i ljudskom značaju Ise.

Isa je prorok i Mesija (u židovskom smislu) – poslanik koji ima počasno mjesto u nizu od 24 poslanika (jer naviješta dolazak posljednjega poslanika Muhameda). Isus Krist je Sin Božji koji je postao istinski čovjek ostajući istinskim Bogom. Oba vjerovanja za drugu su stranu krivovjerna (a za nas ateiste začudna).

No, Isusa štuju i jedni i drugi. Muslimani su jedini nekrščani koji vjeruju da je Isusa rodila djevica (Sayyid Qutb vodeći intelektualac Muslimanske braće 70-tih, Marijinu trudnoću smatra „najizuzetnijim događajem kojem je čovječanstvo svjedočilo u cijeloj svojoj povijesti“). Osim toga, Kur’an Isusa naziva Riječju Božjom i tako ne zove nikoga drugog.

Zato slobodno zaželite sretan Božić i muslimanskoj braći kao što ga ovaj ateist želi i krščanskoj i muslimanskoj.

P.S.

Neke zemlje s muslimanskom većinom, poput Saudijske Arabije i Sudana, zabranjuju slavljenje Božića. Bit će da su im razlike neizmjerno važnije od sličnosti.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u vjera. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Sretan Božić

  1. Neva Slani napisao:

    Veli lajk, šefe 😉

Komentiraj