Brexit kao kuća od karata

Kao glavni problem brexita najčešće se spominje problem granice Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske. Ona je Sporazumom na Veliki petak 1998. praktično izbrisana i time su prekinuta desetljeća nasilnih sukoba protestanata i katolika Sjeverne Irske. Opća je bojazan da bi povratak granice (koja bi poslije Brexita postala nova granica EU) rezultirao povratkom nasilja.

Zato dogovor premijerke May s EU uključuje backstop koji treba spriječiti povratak na „tvrdu“ granicu. No, problem je da više od 100 zastupnika konzervativne stranke premijerke May odbija backstop i već će zbog toga glasati protiv njenog dogovora s EU.

Ali backstop možda i nije najveći problem brexita. Čak i da irski problem ne postoji brexit je (bez ogromnog šoka za UK gospodarstvo) nemoguće provesti u dvije godine koje su Britancima bile na raspolaganju nakon aktiviranja članka 50 Lisabonskog ugovora. Lanci opskrbe britanskoga gospodarstva tako su duboko integrirani u EU da bi sigurno popucali pod teretom naglo uvedenih carina i provjera na britanskim granicama. Mnogi tu zadaću uspoređuju s restrukturiranjem opskrbnih lanaca postkomunističkih zemalja nakon kolapsa sovjetskog trgovinskog bloka i procjenjuju njeno realno trajanje na najmanje pet godina.

To je problem koji se ne može riješiti ponavljanjem slogana Brexit means Brexit. Svjesna tog problema EU je nudila UK ostanak u zajedničkom tržištu, carinsku uniju ili oboje. To nije prihvaćeno jer Brexit means Brexit. No, ako brexit za Britance znači napuštanje zajedničkog tržišta i carinske unije, a samo s ugovorom o slobodnoj trgovini, onda je njihova vlada trebala jasno i nedvosmisleno tražiti period implementacije od najmanje pet godina kako bi to napravila bez velikih šokova za svoje gospodarstvo.

Naravno, u tom periodu Britanci bi i dalje morali biti  u okvirima europske legislative, što uključuje i godišnju uplatu od 13 milijardi funta u EU budžet (inače iznos neprimjereno malen s obzirom na veličinu UK). To predreferendumska propaganda nije spominjala pa je poslije referenduma takav potez postao politički neprihvatljiv, iako bi bio najbolje i najjeftinije rješenje.

Tu političku prepreku ipak nije moguće ignorirati i ona će se ovoj ili nekoj budućoj UK vladi obiti o glavu, što kasnije to jače. Bilo bi mnogo racionalnije da May nije aktivirala članak 50 dok sve to nije jasno iskomunicirala svim zainteresiranim stranama i postigla oko toga neki barem načelni dogovor. (EU, uistinu pomirljivo, daje signale da se neće protiviti deaktivaciji članka 50 ako UK tako odluči.)

Zašto je May postupila upravo suprotno? Je li moguće da visoki ešaloni britanske politike i administracije nisu do kraja razumjeli duboku isprepletenost britanske i europske ekonomije. Takva nekompetentnost je skoro nevjerojatna.

Biti će ipak da bi razumno i otvoreno razmatranje mogućih opcija potpuno razotkrilo laži na kojima se temeljila kampanja izlaska. Ideja da UK može osigurati dobar deal s laganim pristupom zajedničkom tržištu, uz vlastite od njega neovisne trgovinske ugovore s trećim stranama, oduvijek je bila samo maštarija.

Strah od političkih posljedica jasnoga priznanja ove činjenice odvelo je May na nerealni put, u nadi da će se relativno brzo (prije nego narod shvati da je prevaren) postići nekakav brexit. No, 29. 3. 2019. ističu dvije godine od aktivacije članka 50 i ta se kuća od karata ruši, što se jedino i moglo očekivati.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija, politika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Brexit kao kuća od karata

  1. Dragomir Sundac napisao:

    Ma kolega Šikiću, budite uvjereni da Britanci jako dobro znaju što rade. U pozadini svega su “neki veliki” procesi koji nisu baš dostupni znati novinarima i javnosti.
    lp
    prof Sundać

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s