Amerika i ateisti

U Gallupovu istraživanju iz 2007. godine 95% Amerikanaca kaže da je spremno glasati za predsjedničkog kandidata koji je katolik, tj. samo 5% njih imalo bi neki problem s katoličkim predsjednikom. (J. F. Kennedy je jedini katolik među dosadašnja 44 američka predsjednika.)

Afroamerički (dakle “crni”) predsjednik prihvatljiv je za 94% Amerikanaca, što je i “dokazano” izborom Obame za 44. američkog predsjednika.

Sa predsjednikom Židovom nema nikakvih problema 92% Amerikanaca. (Do danas još nijedan Židov nije bio kandidat za predsjednika, ali je J. Lieberman bio kandidat za Goreovog potpredsjednika 2000. godine.)

Predsjednica je prihvatljiva za 88% Amerikanaca i možda je u toj razlici prema 94% Amerikanaca koji prihvaćaju “crnog” predsjednika bio dio prednosti Obame u odnosu na H. Clinton. (Republikanci i Demokrati do sada nisu imali predsjedničke kandidatkinje, iako su ih imale mnoge druge male stranke. Republikanci su imali kandidatkinju za potpredsjednicu, S. Palin, 2008. godine.)

Hispanoameričkog kandidata prihvatilo bi 87% Amerikanaca (najbliže je dospio B. Fernandez koji se kandidirao za republikansku nominaciju 1978. ali je nije dobio).

Mormona bi prihvatilo 72% Amerikanaca. Osim M. Romneya koji je bio predsjednički kandidat 2012. godine jedini drugi kandidat bio je sam osnivač mormonske vjere J. Smith 1844. godine (da je izabran SAD bi imale 30 prvih dama; toliko je Smith imao žena).

Dva puta rastavljenog kandidata koji je trenutno u braku prihvatilo bi 67% Amerikanaca. (Reagan je do danas jedini rastavljeni američki predsjednik.)

Sa starošću predsjednika 57% Amerikanaca nema problema. (Prosječna dob američkih predsjednika je 55 godina, najmlađi izabrani predsjednik bio je Kennedy sa 44 godine, a najstariji Reagan sa 70.)

Čak ni homoseksualci nisu “problematični” američkim glasačima. Njih 55%, dakle još uvijek većina, prihvaća i homoseksualce kao predsjedničke kandidate. (F. Karger se kandidirao za republikansku nominaciju 2012. godine, kao jedini proklamirani homoseksualac, ali nije nominiran.)

Da ne duljim, na cijeloj Gallupovoj listi hipotetičkih kandidata samo kandidati koji su ateisti nemaju većinsku podršku. Oni su kao predsjednici prihvatljivi za samo 45% Amerikanaca.

Naravno, tolerancija prema svim grupama (mjerena takvim istim istraživanjima) raste u zadnjih 50 godina, ali najsporije raste tolerancije prema ateistima. Na primjer, postotak Gallupovih ispitanika koji bi glasali za kandidata homoseksualca udvostručio se od 1978. do 1999. dok se postotak onih koji bi glasali za kandidata ateistu povećao za samo 8% u istom razdoblju.

Isključivanje ateista nije ograničeno samo na politiku. Na pitanje: čije poglede na Ameriku ne odobravate, 40% Amerikanaca odgovara: poglede ateista – dakle bitno više nego muslimana (26%), homoseksualaca (23%), Židova (7%) ili “crnaca” (5%).

Na pitanje: koga ne biste željeli kao bračnog partnera vašoj djeci, 48% Amerikanaca odgovara da ne bi htjelo ateista – opet više nego npr. muslimana (34%) ili “crnca” (27%).

I za kraj, 60% Amerikanaca misli da će djeca odgojena u vjeri biti moralnija od djece odgojene van vjere, a njih čak 30% misli da je vjera u boga nužan preduvjet moralnog ponašanja (tj. da ateisti nužno nisu moralni ljudi).

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u demografija, politika i označen sa , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

6 odgovora na Amerika i ateisti

 1. davor napisao:

  Zato naša Republika na svome čelu, između početnog Nazora i sadašnje Grabar-Kitarović, broji valjda jedva jednog vjernika/preobraćenika sa ateizma (Tuđman): http://hr.wikipedia.org/wiki/Predsjednici_hrvatskog_Sabora_u_Jugoslaviji + Stjepan Mesić i Ivo Josipović. To se zove tolerancija!

 2. Veky (@veky) napisao:

  Da sam građanin SADa, sigurno ne bih želio dvadesetogodišnjaka za predsjednika. Znači li to da sam netolerantan prema dvadesetogodišnjacima? Bože sačuvaj. Predsjednik SADa je stravično specifično zanimanje, ništa slično na svijetu ne postoji.

  Zapravo je po mom mišljenju najbliže što smo ikada imali pojmu “vladar svijeta” (rimskim i kineskim imperatorima usprkos:). Ljudi, opravdano ili ne, imaju veliku potrebu takvu osobu držati na nekoj vrsti lanca, a kako je sasvim jasno da nikakva ovosvjetska organizacija neće učinkovito obavljati taj posao, jedino je moguće očekivati od njih da se sami podlože nekom apsolutnom autoritetu.

  Što se ostatka članka tiče, nema dovoljno detalja da bih shvatio o čemu se tu zapravo radi (ateisti kao skupina dijele neke “poglede na Ameriku”?? Kakve, i zašto mi nitko nije rekao?:), ali što se biranja predsjednika tiče, mislim da je motivacija sasvim jasna. Ne kažem da je opravdana, naravno (kao možda ni moja što se 20godišnjaka tiče:), samo kažem da je sasvim jasno kako takva mišljenja nastaju.

  • zsikic napisao:

   “ateisti kao skupina dijele neke “poglede na Ameriku”?? Kakve, i zašto mi nitko nije rekao?”

   ne, riječ je o pogledima amerikanaca na ateiste

   • Veky (@veky) napisao:

    > Na pitanje: čije poglede na Ameriku ne odobravate, 40% Amerikanaca odgovara: poglede ateista

    Rekao bih da se ovdje ipak priča o pogledima ateista na Ameriku. Kakvi su to? 🙂

   • zsikic napisao:

    “Rekao bih da se ovdje ipak priča o pogledima ateista na Ameriku. Kakvi su to?”

    gallupovo pitanje je postavljeno amerikancima da bi se iz odgovora saznali njihovi pogledi, a ne ateistima da bi se saznali njihovi

    ovo na što ti navlačiš jest da se radi o pogledima ameriknaca na poglede ateista, što je točno, ali bez specifikacije i ispitivanja koji su to pogledi ateista (svaki anketirani amerikanac, što se ankete tiče, može o tome imati kakvo god mišljenje)

 3. Veky (@veky) napisao:

  Svejedno… da mene netko pita što mislim o pogledima ćelavih ljudi na Hrvatsku, ozbiljno bih se zabrinuo kakva se to pitanja danas postavljaju u anketama. Preneozbiljno za jedan Gallup, po mom mišljenju. [Bez kose ili bez vjere, jednako relevantno za poglede na neku (nazivno sekularnu) državu.]

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s