Previše i od političara

Prošli je tjedan britanski premijer dao sljedeću izjavu:

„Kada sam prije pet godina postao premijer, Britanija i Grčka bile su u doslovno istom brodu; imali smo sličnu razinu deficita. Razlog da smo danas u različitim pozicijama jest taj da smo mi donijeli teške odluke o dugoročnim mjerama koje teškim i napornim radom provode britanski ljudi. Ja sam odlučan da s tog puta ne skrenemo.

Drugim riječima, da je grčka vlast donijela teške odluke koje je donijela britanska vlast i da su lijeni Grci radili teško i naporno kao Britanci, mogli bi uživati plodove tih mudrih odluka i teških napora kao što ih danas uživaju marljivi Britanci.

Gotovo je nevjerojatno da netko može tako izokrenuti istinu i usput izvrijeđati cijeli jedan narod. To je previše i od političara koji su nas navikli na najniže moguće kriterije.

Prema podacima OECD-a grčki je deficit 2010. bio 11%, a britanski 9.5%. Premijer je dovoljno dobro brifiran da mu izjava sadrži bar neku istinu. Pravo je izokretanje istine u boldanom dijelu izjave o teškim odlukama i ljudskim naporima.

Naime, teške odluke su kodno ime za stroge mjere štednje, a njihova dobra mjera je primarni proračunski balans (negativan je deficit, a pozitivan je suficit). Prema podacima OECD-a on je u Britaniji 2009. bio  -7% da bi do 2014. porastao na  -3.5%.

To je fiskalna kontrakcija od 3,5% BDP-a.

U istom razdoblju Grčki je primarni proračunski balans s  -12,1% porastao na 7.6%.

To je fiskalna kontrakcija od 19.7% BDP-a.

Dakle, Grčka je donijela i provela mnogo teže odluke od Britanije (skoro “6 puta” teže). Naravno, ona je na te odluke bila prisiljena besmislenom EU politikom i one su glavni razlog da je grčki BDP u tom razdoblju pao za 25%, da je nezaposlenost dosegla 30% (među mladima 50%) i da je zemlja u socijalnom kolapsu siromaštva i beznađa.

Suprotno Cameronovoj izjavi, prava je istina da je Britanija poćela s „teškim odlukama“ kada i Grčka, ali u mnogo blažoj formi, te da je ubrzo shvatila kuda vodi čak i ta blaža glupost, te je od nje blagovremeno odustala (što je Cameronu dobro poznato).

Ćemu onda laži i vrijeđanja, pogotovo ako znamo da Cameronova vlast (zajedno s Obaminom) stalno kritizira njemačku politiku stroge štednje?

Odgovor su skorašnji izbori u Britaniji.

Cameron Grčku koristi kao strašilo. Grčka je ono što će se desiti Britancima ako izaberu lijevu vlast. Jer ljevica neće ostati pri teškim odlukama (na stranu što ih je njegova desnica, s pravom, već odbacila) i to će Britaniju pretvoriti u novu Grčku (a ne besmislena politika eurozone koju Cameronova desnica u trenucima iskrenosti  zbog toga s pravom proziva).

Ako je i od politike, previše je. Što li tek nas čeka u izbornoj godini?

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u politika i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Previše i od političara

  1. Veky (@veky) napisao:

    Well, možda je pod “teškim odlukama” mislio na priznanje da su mjere štednje totalna glupost. 😀

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s