Tako nam Bog pomogao

Današnji Većernji (u kolumni Milana Ivkošića) objavljuje:
….
Nadam se da će pritisci protiv Darwina uspjeti
Čitam naslov “U Hrvatskoj samo 57% ljudi vjeruje u teoriju evolucije”. Da nije riječ o ljevičarskom listu, čudio bih se riječi “samo”, jer mislim da u evoluciju ne vjeruje, ili barem Darwinu ne bi trebalo vjerovati, 70 posto Hrvata.
I zato što je ta teorija suprotna našim najdubljim religioznim uvjerenjima i zato što nema ni jednog dokaza o prelasku vrste u vrstu, a to je u temelju njezina učenja, što je poslužila najvećim zlikovcima u 20. stoljeću da uime “jačih” i “viših” rasa poubijaju desetke milijuna ljudi, što je sam Darwin bio rasist koji je smatrao da crnci i druge “niže rase” ne zaslužuju opstanak te što je zahtijevao da se ukinu bolnice koje omogućuju preživljavanje slabima, itd.
Zbog mitskog naslijeđa te zato što je dugo bila zaštićena i nedodirljiva kao najveća svetinja, kao Hitler u nacističkoj Njemačkoj, Staljin u SSSR-u, Tito u Jugoslaviji…, i što se u obrazovanju bila ukorijenila kao korov, i danas se mnogi boje u nju posumnjati.
Pa ako bivši voditelj reforme školstva Boris Jokić kaže kako sada nema opasnosti da se evolucija u Hrvatskoj izbaci iz škola, ali “tijekom rada na kurikularnoj reformi postojali su pritisci od određenih krugova da se upravo to učini”, treba mu reći da će “pritisaka” biti još, nadamo se – uspješnih.
….
Prisega napokon izvučena iz sotonskog zagrljaja
Kad je dr. Franjo Tuđman na prvoj predsjedničkoj prisezi na kraju dodao riječi “Tako mi Bog pomogao”, bila je to višeznačna poruka. Poruka da smo izišli iz komunizma, da se Hrvatska i na državničkoj razini vraća svojim vjerama, pogotovo kršćanstvu, da je prošlo vrijeme u kojem su se kriomice krstila djeca i vjenčavalo u Crkvi, kad je religioznost, pogotovo javna, bila prepreka u zapošljavanju, zatim poruka da se vjeri vratio i sam predsjednik, kojeg će slijediti i mnogi bivši komunisti…
Pa ipak, bilo je onih kojima su te poruke, koje je zacijelo s radošću primilo 90 posto hrvatskog vjerničkog pučanstva, smetale trojici građana koji su podnijeli zahtjeve Ustavnom sudu da riječi “Tako mi Bog pomogao” proglasi neustavnim, diskriminatorskim, jer dovode u pitanje sekularni karakter države.
Mudracima na Ustavnom sudu trebalo je cijelih deset godina da te zahtjeve odbiju, što pokazuje kako se slobodna, suvremena, europska, kršćanska, vjerska Hrvatska još uvijek izvlači iz komunizma. Iz udbaškog mentaliteta u kojemu je neprijateljstvo prema vjeri bilo najdublje ukorijenjeno, uz prisegu “Tako mi Sotona pomogao”.

O autoru zsikic

https://www.fsb.unizg.hr/matematika/sikic/
Ovaj unos je objavljen u obrazovanje, politika, vjera. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s